Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
schrikkeleffect
 Vandaag 29-02-2020
19922 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 spilindex
4 rentmeesterschap
5 A- en B-aandelen Royal D...
 Thema's
 Recent verbeterd
29-02schrikkeleffect
28-02verdampen
28-02kelderen
28-02schrikkeldag
28-02helikoptergeld
28-02MSCI World Index
28-02force majeure
28-02tweefactorauthenticati...
28-02authenticatiemethode
28-02cum-ex deal
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

QR-code


Een QR-code is niets anders dan een geavanceerde, tweedimensionale streepjescode ('barcode').
QR-code staat voor 'Quick Response' (snelle reactie).
Het grote verschil tussen een normale barcode en een QR code is dat bij het aanmaken van een QR code de gebruiker een keuze kan maken wat er moet gebeuren zodra de QR code gescand wordt. Ook kan er in een QR code veel meer informatie opgeslagen worden dan een traditionele streepjescode.

De QR-code bestaat al sinds 1994 maar is pas sinds een aantal jaren erg populair op flyers, posters en ander drukwerk. QR-codes bevatten vaak een webadres en als iemand zo’n QR-code scant, wordt de bijbehorende webpagina automatisch geopend in de webbrowser op de smartphone. Zo is bijvoorbeeld snel meer informatie vinden over een onderwerp of product. Daarnaast kunnen QR-codes nog veel meer andere informatie bevatten, bijvoorbeeld betaalgegevens, contactgegevens, locatiegegevens, afspraakgegevens, toegangskaartjes, tram-, bus-, trein- en vliegtickets en productcodes van fabrikanten.

Inmiddels worden QR-codes ook actief gebruikt in het betalingsverkeer.
Zo heeft European Payment Council (EPC) een openbare standaard ontwikkeld om alle betaalgegevens die nodig zijn voor een gewone Europese overboeking in een QR-code te zetten: het bedrag, het IBAN van de ontvanger, de naam van de ontvanger en een omschrijving of betaalreferentie. Hierdoor kunnen betalers met een mobiele telefoon makkelijker overboeken, zonder vergissingen of tikfouten te maken. De begunstigde kan de juiste betaalgegevens in een QR-code zetten en de betaler moet die QR-code alleen maar met een bankapp scannen om over te boeken. De betaler hoeft daarbij zelf geen betaalgegevens in te tikken.
Ook wordt de QR-code gebruikt bij het internetbankieren, waarbij de QR-code wordt gebruikt om - in combinatie met de smartphone - toegang te krijgen tot het internetbankieren.

Voorbeeld
'Nieuw: inloggen met een QR-code - Inloggen in Internet Bankieren kan nu ook met een QR-code. Handig, want u hoeft uw e.dentifier niet te gebruiken. Ga op uw telefoon naar de Mobiel Bankieren app en scan de QR-code op het computerscherm.
De identificatiecode verdwijnt - Halverwege september kunt u niet meer met uw identificatiecode inloggen in Internet Bankieren. U kunt uw identificatiecode wel gewoon blijven gebruiken in de Mobiel Bankieren app.'
Bron: ABNAMRO - september 2019.


Zie ook: betalingsverkeer, online bankieren, betaalapp, digitale portemonnee, authenticatie, token.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter Q.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet