dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
conference call
Algemeen: een telefonische vergadering waarbij meerdere partijen ... >>
 Vandaag 30-07-2021
20940 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 transitie-inflatie
3 onder embargo
4 Federal Reserve Board
5 tapering
 Thema's
 Recent verbeterd
29-07conference call
29-07schaduwprijs
29-07prijzengeld
29-07startgeld
29-07unicorn
29-07salary-split
29-07split payments
29-07betaling
29-07betaalbedrijf
29-07Einhorn
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3debt service coverage ra...
4onder embargo
5o/g
6out-of-pocket kosten
7excasso
8arm's length-beginsel
9reconciliatie
10negatief eigen vermogen

digitale euro


Afgekort: D€, deuro.

Het plan van de Europese financiële autoriteiten om personen, bedrijven en instellingen in de Europese Unie (EU) de mogelijkheid te bieden om een eigen digitale rekening te openen bij een centrale bank zoals De Nederlandsche Bank (DNB) of de Europese Centrale Bank (ECB). Men noemt dit een digitale centralebankmunt of digitaal centralebankgeld (cbdc; Engels central bank digital currency).
Hoe dit alles er precies uit komt te zien is nog onderwerp van studie, maar men lijkt vastbesloten om een dergelijk systeem in te gaan voeren.
Het gaat vooral om veiligheid en het vermijden van een financiële crisis. Private banken nemen risico met ingelegde gelden waarvan maar een deel 'verzekerd' is onder het depositogarantiestelsel. Overigens zal het centralebankgeld weer teruggepompt worden in de nationale economieën zodat de kredietverlening in de praktijk ongewijzigd blijft. In feite heeft de centrale bank hiermee het risico overgenomen, maar die kan niet failliet gaan.
Centralebankgeld verschilt fundamenteel van cryptografisch geld. Daarvan zijn de prijzen volatiel, omdat ze geen intrinsieke waarde hebben en er geen betrouwbare instelling achter staat. Een digitale euro zal even betrouwbaar zijn als bankbiljetten, aangezien ze beide door een centrale bank worden uitgegeven.

Voorbeeld
'Europa moet ‘het voortouw nemen’ bij de invoering van een gemeenschappelijke digitale munt. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft met die woorden de invoering van een cryptomunt bepleit tijdens een videoconferentie met de ministers van Financiën van de eurozone. ‘........ ‘We mogen niet aan de zijlijn blijven staan bij deze ontwikkeling’, verwees Scholz naar de opmars van de cryptomunten op basis van de blockchaintechnologie. De ECB beslist deze zomer of het zich al dan niet toelegt op de creatie van een digitale euro. Cryptomunten worden ondertussen al door talloze landen van nabij bestudeerd. Verschillende centrale banken werken reeds aan een project, waarbij het crypto-yuan-project van China het verst lijkt te staan.'
Bron: Standaard.be - 16-04-2021.


Zie ook: cryptografisch geld, digitale centralebankmunt, bankencrisis, betalingsverkeer, centrale bank, systeemrisico, financiële stabiliteit. Vergelijk: dollarcoin.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet