dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
generatielijst
Onderstaand wordt een overzicht gegeven van de opeenvolgende ... >>
 Vandaag 17-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 opschalingskorting
4 excasso
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
17-04buy low, sell high
17-04GDPNow
17-04exorbitant privilege
17-04thematisch beleggen
17-04plakkerige prijzen
17-04plakkerige inflatie
17-04tegenvaller
17-04onderwaardering
17-04bitcoin halving
17-04benchmark
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

centrale bank


Afgekort: CB.

Een centrale bank is een openbare instelling die de munteenheid van een land of groep landen beheert en de geldhoeveelheid controleert - letterlijk, de hoeveelheid geld in omloop.

Ze fungeert als bank voor de commerciële banken en beïnvloedt zo de geld- en kredietstroom in de economie om prijsstabiliteit te bewerkstelligen. Soms ook aangeduid als circulatiebank, 'bank der banken' (alle banken in een land hebben een rekening bij hun nationale centrale bank) en 'lender of last resort'.
Een centrale bank is geen commerciële bank; een individu kan geen rekening openen bij een centrale bank of haar om een lening vragen en als overheidsinstantie wordt ze niet gedreven door winstbejag.

Een van de belangrijkste instrumenten van een centrale bank is het vaststellen van rentetarieven - de 'kosten van geld' - als onderdeel van haar monetair beleid.
De centrale bank instelling richt zich op het bevorderen van monetaire en financiële stabiliteit, o.a. door (prudentieel) toezicht op het bankwezen, het optreden als bankier voor de banken, het waarborgen van een veilig, soepel functionerend en efficiënt binnenlands betalingsverkeer, de uitgifte van bankbiljetten, en dergelijke.

Voorbeeld
'Een centrale bank is geen gewone bank. ......Een centrale bank kan ......prima functioneren met een negatief eigen vermogen. Vanwege het monopolie op gelduitgifte kan een centrale bank altijd aan de verplichtingen voldoen. Solvabiliteit is geen halszaak als je geld kunt drukken. Daarom gelden er geen kapitaaleisen voor centrale banken. Een centrale bankier is in de eerste plaats een overheidsdienaar met het politieke mandaat om de prijsstabiliteit te handhaven, niet om de winst te maximaliseren. Daarbij is de balans een instrument van monetair beleid. Meestal genereert een centrale bank hiermee geldscheppingswinsten, maar het kan ook tot verliezen leiden. In dat laatste geval raakt dat de schatkist via een lagere winstafdracht. ....
De geloofwaardigheid van een centrale bank wordt bepaald door zijn vermogen om de prijsstabiliteit te handhaven.'
Bron: FD - 08-03-2024.


Zie ook: monetaire autoriteit, havik, duif, prijsstabiliteit, financieel systeem, monetair beleid, rentebeleid, discontopolitiek, accommoderend monetair beleid, bankbiljet, bankbiljettencirculatie, bankdisconto, beleningsrente, circulatiebank, depositogarantiestelsel, dirty float, discontopolitiek, dollarisatie, easy money, bijna-geld, emergency liquidity funding (centrale banken), geldhoeveelheid, geldhoeveelheidsbeleid, geldmarktbeleid (centrale bank), geldmarktinterventie, hyperinflatie, inflation targeting, injectie, interventie, interventiekoers, lender of last resort, monetair inkomen, monetaire financiering, noodkrediet, nucleaire optie, openmarktpolitiek, openmarktoperatie, reflatie, rentebesluit, renterem, rentewapen (centrale banken), reservemunt, reserveverplichting, restrictief monetair beleid, seigniorage, sovereign wealth fund, speciale belening, spilkoers, steunoperatie, stimuleren van de economie, time to cash (betalingsverkeer), valuta-interventie, verkrapping van de geldmarkt, verplichte kasreserve, verruiming van de geldmarkt, voorschotrente, zwevende wisselkoers, euro, eurozone, Economische en Monetaire Unie, Pact voor Stabiliteit en Groei, Monetair Comité, Europese Centrale Bank, Nationale Centrale Banken, De Nederlandsche Bank, Nationale Bank van België, Banque de France, Bundesbank, Riksbank, Norges Bank, Schweizerische Nationalbank, Bank of England, Bank of Japan, Federal Reserve Board, People's Bank of China, Hong Kong Monetary Authority, Reserve Bank of India, Bank voor Internationale Betalingen, Monetary Authority of Singapore. Vergelijk: currency board.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet