dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
hypotheekfraude
Hypotheekfraude is het op basis van valse informatie verkrijgen ... >>
 Vandaag 23-07-2024
21902 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 prenuptional agreement
3 FBA
4 POTUS
5 Informations- und Forsch...
 Thema's
 Recent verbeterd
23-07lokale munt
23-07schuldenberg
23-07uitzendbarometer
23-07hypotheekfraude
23-07Trumptrade
23-07schuldhoudbaarheid
23-07death spiral
23-07vroegcyclisch
23-07Trumponomics
23-07schuldratio
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

dropdown-financiering


Bij een drop-downfinanciering creëert een moedermaatschappij een nieuwe entiteit (een 'NewCo') - een dochteronderneming of een special purpose vehicle (SPV) - en draagt vervolgens specifieke activa over aan deze nieuwe entiteit. Het gaat om activa die gemakkelijk kunnen worden gescheiden van de rest van het bedrijf, zoals een afzonderlijke business unit of intellectueel eigendom.

Bij een dergelijke overdracht wordt het pandrecht op de bestaande kredietfaciliteit automatisch vrijgegeven en zijn de overghevelde activa beschikbaar als zekerheid (onderpand) voor schulden van NewCo door nieuwe schuldeisers.
De vorderingen van de nieuwe schuldeisers op deze NewCo - en de overgedragen activa - zijn preferent ten opzichte van de vorderingen van de bestaande kredietverstrekkers. De bestaande schuldeisers krijgen dus een meer achtergestelde positie, ze vallen terug in de rangorde ('dropdown').

Dropdown-financiering wordt ingezet om belastingvoordelen te optimaliseren, bepaalde risico's te beheren of de financiële structuur voor het aantrekken van kapitaal te verbeteren (waardoor bijvoorbeeld betere financieringsvoorwaarden kunnen worden verkregen).

Voorbeeld
Brisant genoeg boekte ..... private-equityhuis Vista het hele aandelenbelang af op het in 2021 voor $3,5 mrd gekochte leerplatform Pluralsight. Verder is het intellectueel eigendom ondergebracht in een nieuw bedrijfsonderdeel. Daarmee komt het meest waardevolle bezit van Pluralsight op afstand te staan van private-creditverschaffers als BlackRock en Blue Owl. In ruil daarvoor krijgt Pluralsight nieuwe financiering van Vista, die hoger in de rangorde komt waardoor de rechten van de eerste schuldeisers verder naar onderen schuiven, in jargon dropdown-financiering. Zo’n constructie is in de VS vaker gebruikt om bestaande schuldeisers onder druk te zetten om in te stemmen met een herstructurering.'
Bron: FD - 05-06-2024

Engels: drop-down financing.


Zie ook: NewCo, special purpose vehicle, kredietfaciliteit, preferent, senior debt, achtergesteld, achterstelling, achtergesteld vermogen, niet-preferent, liquidation preferences.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet