dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
klimaatpauper
 Vandaag 22-04-2019
19120 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-04appeltje voor de dorst
22-04fiscale stelsel
22-04belastinghervorming
22-04belastingstelsel
21-04energiearmoede
21-04klimaatpauper
21-04handelspolitiek
21-04rainmaker
21-04winner-takes-all markt
21-04Nieuwe Zijderoute
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

EOE-Optiebeurs


Eerste moderne optiebeurs in Europa, van start gegaan 4 april 1978. Officiële naam: Vereniging European Options Exchange (EOE). Door de meesten in Nederland EOE of Optiebeurs genoemd; in de jaren 80 werd de naam EOE-Optiebeurs als handelsnaam ingevoerd.

In 1996 fuseerde de EOE-Optiebeurs met de Amsterdamse Effectenbeurs tot Amsterdam Exchanges (AEX), en ging als divisie van deze beurs - onder de naam AEX-Optiebeurs - verder.

De voorgeschiedenis
In Nederland werd in 1975 door het bestuur van de Amsterdamse Effectenbeurs een werkgroep in het leven geroepen die de invoering van verhandelbare opties op effecten moest gaan bestuderen.

Het was de bedoeling een internationale markt te creëren, dat wil zeggen: er moesten opties verhandeld gaan worden op internationaal gezien belangrijke aandelen, die op diverse belangrijke effectenmarkten (New York, Londen, Frankfurt, Parijs, Brussel, Amsterdam) werden verhandeld. Tevens was het de bedoeling een markt te op te zetten die zou worden gedragen door alle belangrijke Europese effectencentra, een Europese optiebeurs.
Deze doelstelling werd echter niet bereikt omdat andere Europese effectenbeurzen stuk voor stuk afhaakten in de voorbereidende fase (onder andere problemen met wetgeving en regulering, chauvenisme). De samenwerking met de Londense beurs werd op het allerlaatse moment afgebroken.

Op 30 november 1977 werd tenslotte de Vereniging European Options Exchange (EOE) opgericht. Het handelsysteem werd overgenomen van de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en op 4 april 1978 startte de eerste optiebeurs in Europa de handel in 9 optieklassen (uitsluitend call opties) met 69 optieseries.

De clearing vond plaats via de 100% dochtermaatschappij European Options Clearing Corporation (EOCC).

Na een zeer moeizame start raakte de optiehandel in Amsterdam vanaf de eerste helft van de jaren van de vorige eeuw in een enorme stroomversnelling. Bijzonder - ook in internationaal opzicht - was het enorme aandeel van particuliere beleggers in de handel. Ook op het terrein van internationale samenwerking tussen beurzen was de EOE-Optiebeurs een trendsetter: de beurs ging ook samenwerking aan met beurzen in Canada en Australië (zie: IOCC-samenwerkIngsverband) en de New Yorkse American Stock Exchange.

Enkele feiten


Zie ook: optiebeurs, derivatenbeurs, verhandelbare optie, call optie, put optie, order book official, rotation, vloerhandel, open outcry, crowd, straat, orderboek, order book official, floor broker, market maker, public order member, clearing corporation, clearing member, EOCC, IOCC-samenwerkingsverband, straat, OCTOPUS, SWITCH, edelmetaalopties, obligatie-optie, Chicago Board Options Exchange.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet