dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
huurverklaring
 Vandaag 23-05-2019
19156 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
23-05Global Index of Econom...
23-05zeldzame aardmetalen
23-05Legatum Prosperity Ind...
23-05natuurlijke hulpbronne...
23-05grondstoffennationalis...
23-05zeldzame aardelementen
23-05Responsible Mining Ind...
23-05rare earth elements
23-05huurverklaring
23-05groene obligatie
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Bitcoin


Afgekort: BTC.

Een vorm van digitaal geld, virtueel geld.
De Bitcoin, die sinds 2009 bestaat, is een unieke computercode, waarmee alleen op internet betaald kan worden. Deze virtuele munt wordt niet uitgegeven door een centrale bank en kan zonder tussenkomst van banken en landen worden gebruikt voor aankopen en beleggingen.
De munt wordt in tegenstelling tot echt geld niet geslagen, maar wordt door cryptografische formules berekend: ze bestaat uit een computercode. Er wordt daarom ook wel gesproken over cryptografisch geld.

De Bitcoin heeft geen officiële valutacode (ISO-code), maar doorgaans wordt XBT gebruikt.Iedereen kan meedoen en de software is openbaar. Dit systeem zorgt ervoor dat munten niet te kopiëren zijn. Het aantal Bitcoins in omloop is gelimiteerd. In februari 2018 was er ongeveer € 170 miljard aan Bitcoins in omloop.
Bitcoins kunnen verhandeld worden via de beurs Mt. Gox met mogelijke afwikkeling via Dwolla.

De 'munt' had begin 2010 een waarde van ongeveer $ 0,03, medio december 2017 was dat $ 19.000, om daarna terug te vallen naar $ 6.000 begin februari 2018. In ieder geval is de koersontwikkeling zeer volatiel: dagelijkse schommelingen van meer dan 30% zijn geen uitzondering) waardoor een belegging in deze 'munt' zeer risicovol is.

Voorbeeld
'Steeds meer investeerders stappen in de digitale munt Bitcoin. Dat terwijl deskundigen het er nog altijd niet over eens zijn wat Bitcoin eigenlijk is: een piramidespel, munt van de digitale onderwereld of het betaalmiddel van de toekomst?.'
Bron: De Financiële Telegraaf - 06-08-2013.

De bitcoin en de markten in deze 'valuta' worden scherp in de gaten gehouden door de autoriteiten: zij vallen niet onder het bestaande toezicht op banken en beurzen. Vermoed werd dat er relatief veel criminele transacties via dit circuit lopen; inmiddels is dat vermoeden bevestigd.

Voorbeeld
'Nadat de uiterst dubieuze online marktplaats Silk Road is opgerold door de Amerikaanse FBI is de koers van de virtuele munteenheid bitcoin teruggevallen. Op Silk Road betaalden anonieme klanten met bitcoins om aan zaken als heroïne, cocaïne of huurmoordenaars te komen. (..) ...de munt daalde binnen 3 uur met 21% van $ 139 naar $ 110.'
Bron: De Financiële Telegraaf - 04-10-2013.

Internet: http://bitcoin.org.


Zie ook: cryptografisch geld, algoritme, betalingsverkeer, blockchain, Nakamoto, Satoshi, distributed ledger-technologie, mining, minen, Bitcoin cash, fork, Bitcoinautomaat, litecoin, Coindesk Bitcoin Price Index, dark web, Bitcoin mixing, Bitcoinnaire, nocoiner, HODL, Bitcoincrash.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet