dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
schuldpositie
De schuldpositie zegt iets over de mate waarin een onderneming, ... >>
 Vandaag 25-06-2024
21876 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Informations- und Forsch...
2 reconciliatie
3 betalingstermijn
4 onder embargo
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
25-06frictiewerkloosheid
24-06schuldpositie
24-06Follow This
21-06Commissie Economische ...
21-06betalingstermijn
20-06prisoners' dilemma
20-06strafbankje
20-06buitensporig tekortpro...
20-06checks and balances
20-06magneetstrip
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

blockchain


In het Nederlands (heel) soms ook wel 'blokketen' genoemd.
Een techniek om data vast te leggen, te versleutelen en te beveiligen. Het is een digitaal versleuteld register waarop transacties worden geregistreerd, waarmee online transacties veiliger en efficiënter kunnen plaatsvinden.

Blockchain is vooral bekend van cryptografisch geld (digitale munten), zoals de Bitcoin. Hierbij is geen tussenpersoon (zoals een bank) nodig om transacties uit te voeren. Het beheer gebeurt namelijk via vernuftige technologie - de blockchain - die alle transacties bijhoudt en moet beveiligen. De digitale transacties vormen samen een soort ketting ('chain') van virtuele schakels of blokken ('block').

Het versleutelde register (logboek) wordt bijgehouden op een gedecentraliseerd netwerk van computers; men spreekt hierom ook wel over de distributed ledger-technologie.
Iedere transactie wordt door meerdere gebruikers geverifiëerd, waardoor frauderen bijzonder moeilijk wordt en waardoor een bitcoin niet meerdere keer kan worden uitgegeven. Deze innovatie maakt het mogelijk om zeer snel transacties - zoals betalingen - te doen tussen deelnemers in een gedecentraliseerd digitaal netwerk, buiten het reguliere bancaire systeem om.

Diezelfde technologie kan voor veel meer toepassingen zorgen. Banken onderzoeken de toepassing van de blockchain-technologie voor (goedkoper en sneller) internationaal betalingsverkeer. De technologie leent zich ook voor andere soorten transacties, zoals contracten en waardepapieren. Ook buiten de financiële wereld worden nieuwe toepassingen onderzocht.

Voorbeeld

  • 'Een internationale groep verzekeraars, waaronder Achmea en Aegon, heeft een flinke stap gezet in het toepassen van het blockchainprincipe in de sector. De Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i) heeft een prototype af en is van plan daar vanaf volgende maand mee te gaan testen. .......Het systeem dat door het consortium wordt gebouwd moet ervoor zorgen dat verzekeringscontracten makkelijker en veiliger bijgehouden kunnen worden. Dat kan op termijn de productiviteit voor alle betrokken partijen met 30 procent verhogen.'
    Bron: DFT - 10-09-2017.

  • 'De muziekindustrie staat bekend om zijn ingewikkelde structuur van afrekenen, met veel betrokken partijen en weinig transparantie. De blockchain-technologie moet uitkomst bieden, omdat deze onnodige tussenpersonen kan uitschakelen en het registreren en beheren van intellectueel eigendom sneller, efficiënter en goedkoper maakt.'
    Bron: DFT - 19-10-2016.Zie ook: distributed ledger-technologie, cryptografisch geld, minen, cryptomijn, Bitcoin, bitcoincowboy, Bitcoin cash, non-fungible token, decentrale financiering, fork, betalingsverkeer, fintech, deep technology, Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet