dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
hypotheekfraude
Hypotheekfraude is het op basis van valse informatie verkrijgen ... >>
 Vandaag 18-05-2024
21852 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 default rate
3 default risk
4 Dogs of the Dow
5 BRICMIT
 Thema's
 Recent verbeterd
18-05dom geld
18-05slim geld
18-05smart money
18-05tragedy of the commons
18-05afwentelen
18-05herverdeling van inkom...
18-05limitarisme
18-05Autoriteit Consument &...
17-05FBA
17-05Foreign Banker's Assoc...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

bitcoin halving


Bitcoin halving - oftewel: bitcoin halvering - is een gebeurtenis die ongeveer elke vier jaar voorkomt in het Bitcoin-netwerk. Het verwijst naar de halvering van de beloning die Bitcoin-miners ontvangen voor het verifiëren en toevoegen van nieuwe transacties aan de blockchain.

Toen Bitcoin werd gecreëerd door de pseudonieme maker Satoshi Nakamoto, was het protocol ontworpen om een eindige voorraad van 21 miljoen bitcoins te hebben. De beloning voor het delven van een nieuw blok begon met 50 bitcoins per blok. Echter, elke 210.000 gedolven blokken, wat ruwweg vier jaar duurt gezien de gemiddelde bloktijd van 10 minuten, wordt de beloning gehalveerd.

Dus tijdens de eerste halvering in 2012 werd de beloning verlaagd van 50 naar 25 bitcoins per blok. In 2016 werd de beloning opnieuw gehalveerd van 25 naar 12,5 bitcoins per blok. De meest recente halvering vond plaats in mei 2020, waarbij de beloning werd verlaagd van 12,5 naar 6,25 bitcoins per blok. Inmiddels zijn er ruim 18 miljoen bitcoins in omloop en is het tijd voor de vierde 'halving', ergens in april 2024.

Dit halveringsmechanisme is in het Bitcoin-protocol geprogrammeerd om de inflatie te beheersen en ervoor te zorgen dat de totale voorraad bitcoins geleidelijk de vooraf bepaalde limiet nadert, waardoor Bitcoin een deflatoire valuta wordt. Het creëert ook schaarste, wat volgens sommigen kan bijdragen aan een waardestijging van Bitcoin na verloop van tijd, omdat er minder nieuw aanbod op de markt komt.

Voorbeeld

  • 'Het gaat deze week gebeuren: de vierde bitcoinhalving. Daarmee gaat de subsidie voor de miners, en daarmee de inflatie van Bitcoin, opnieuw door de helft. Vanaf block 840.000 krijgen miners nog maar 3,125 Bitcoin voor het vinden van een nieuw blok. De impact van de halving neemt op papier dus af, maar tegelijkertijd wordt deze vierjaarlijkse gebeurtenis ook meer 'gevierd' en doen media er meer verslag van. Die hype komt voor een deel ook omdat voorgaande halvings altijd gepaard gingen met een prijsstijging. De halving was traditioneel het startschot voor een bullmarkt, die een flink aantal maanden later dan een hoogtepunt bereikt.'
    Bron: BNR, Cryptocast - 16-04.2024.

  • 'Crypto-analisten verklaren de sterke vraag naar bitcoin ook door de zogenoemde 'halving', naar verwachting in april dit jaar. "De 'halving' is een vierjaarlijkse gebeurtenis waarbij de beloning die bitcoin-miners ontvangen in één keer gehalveerd wordt", zegt Peter Slagter, Bitcoin-analist en crypto-podcastmaker. "Deze procedure ligt vast in het bitcoinprotocol en zorgt ervoor dat er door de jaren heen steeds minder bitcoins bij komen." Anders dan bij euro's of dollars kunnen bitcoins niet onbeperkt worden bijgedrukt. De bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft vastgelegd dat er uiteindelijk maximaal 21 miljoen bitcoins zullen zijn. Sinds 2009, de start van bitcoin, wordt ongeveer om de vier jaar steeds de helft van de overgebleven helft beschikbaar.'
    Bron: NOS - 05-03-2024.Zie ook: cryptografisch geld, bitcoin, blockchain, minen.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet