dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
schrikkeleffect
Het economische effect van een extra lange februarimaand in een ... >>
 Vandaag 29-02-2024
21764 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 schaduwbank
4 oorlogseconomie
5 GRANOLAS
 Thema's
 Recent verbeterd
28-02belastingaangifte
28-02schrikkeldag
26-02biedingenstrijd
25-02Transactie Monitoring ...
24-02Binance
23-02De Nederlandsche Bank
21-02diasporataks
20-02huishouden
20-02Mittelstand
20-02subsidiemaximalisatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

deep poverty


Letterlijk: diepe armoede, extreme armoede. Begrip dat in de VS gebruikt wordt in de discussie over armoede en de bestrijding ervan.
Als formele maatstaf voor armoede geldt een gezin van vier met twee kinderen dat van minder dan 9903 dollar per jaar moet rondkomen. Dat bedrag is de helft van de door de Amerikaanse overheid vastgestelde armoedegrens (2014). Voor individuen is het criterium 5080 dollar of minder.

Deze groep armen kennen chronische armoede, vaak gepaard gaande met problemen als verslaving, dakloosheid, handicaps, chronische ziekten en dergelijke. Ontsnappen aan die armoede is niet of nauwelijks mogelijk, vaak blijven families zonder hulp of sociaal vangnet generatie na generatie in die armoede steken.

Voorbeeld
'De term deep poverty is sinds afgelopen voorjaar een begrip geworden. De begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden kwam toen met een alarmerend rapport. Meer dan 6 procent van de bevolking kampt met diepe armoede, aldus de commissie onder leiding van de Republikein Paul Ryan. ...De vijftig jaar oude ‘oorlog tegen armoede’, waarbij een enorme overheidsbureaucratie geld onder de laagste inkomens verdeelt, is volgens Ryan mislukt. Het percentage van de bevolking dat 50 procent onder de armoedegrens van 11.600 dollar zit – dus: een jaarinkomen van 4318 euro – is met meer dan 6 procent al jaren structureel hoog. Dat is de diepe armoede. Maar ook het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft is ondanks de economische groei hoog en stabiel: 15 procent, bijna 48 miljoen mensen.'
Bron: NRC - 28-07-2014.


Zie ook: armoede, armoedegrens, armoedeval, basisbehoeftenniveau, sociaal minimum, lage-inkomensgrens, niet-veel-maar-toereikendcriterium, verzorgingsstaat, Millenniumdoelstellingen, financiële uitsluiting, unbankable, bodem van de piramide, ontwikkelingsland, Wereldvoedselorganisatie, Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds, Global Economic Prospects, Human Development Index, Lorenz-curve, Gini-index, inkomensongelijkheid, verzorgingsstaat, the haves and the have nots. Vergelijk: welvaart, welzijn, werkende armen, verdrukte midden.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet