dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Household Energy Price Index
Afgekort: HEPI. Een in juli 2022 voor het eerst gepubliceerde ... >>
 Vandaag 18-08-2022
21376 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 meme-aandeel
3 Household Energy Price I...
4 recessie
5 middenklasse
 Thema's
 Recent verbeterd
17-08financiële economie
17-08Household Energy Price...
16-08HEPI
16-08GPR Index
16-08microlening
16-08ZEW-index
16-08Geopolitical Risk Inde...
16-08Geopolitieke Risico In...
16-08geopolitieke risico’s
16-08Chindependence
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9R-squared
10exploitatiekosten
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Lorenz-curve


Ook: Lorenzcurve. Een grafiek die aangeeft welk cumulatief deel van de bevolking (populatie) welk deel van het totale (cumulatieve) inkomen bezit.

De Lorenz-curve is in 1905 ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Max Otto Lorenz (1876-1959) om inkomensverdelingen weer te geven. De Lorenz-curve is de cumulatieve verdelingsfunctie van het inkomen: op de X-as staan de cumulatieve populatie-aandelen (percentages van de bevolking) en op de Y-as de bijbehorende de cumulatieve inkomensaandelen. Anders gezegd: voor elk percentage personen (x%) geeft de curve aan welk percentage (y%) zij van het totale inkomen bezitten.

Bij een perfect gelijke verdeling (totale inkomensgelijkheid) zal er sprake zijn van een volkomen rechte lijn. Bijvoorbeeld: 10% van de totale cumulatieve bevolking bezit dan 10% van het totale cumulatieve inkomen, 20% van de totale cumulatieve bevolking bezit 20% van het totale cumulatieve inkomen, enzovoorts. Bij inkomensongelijkheid zal er juist geen rechte lijn zijn, zoals ook onderstaande voorbeeldcurve toont.

Voorbeeld
Lorenz-curve van Nederland, januari 2009 (bron: CBS).




Zie ook: Gini-coëfficient, inkomen, inkomensongelijkheid, loonfatsoen, armoede, superrijken, Piketty, Kuznetscurve.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter L.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet