dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
het witte goud
Benaming die het meeste wordt gebruikt voor asperges. ... >>
 Vandaag 03-07-2022
21331 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 piggyback
3 The Conference Board
4 US Leading Economic Index
5 kerninflatie
 Thema's
 Recent verbeterd
02-07het witte goud
01-07widow-maker
30-06faillissementsgolf
30-06bankendomino
30-06domino-effect
29-06belastingontwijking
27-06beleggingsclub
26-06buy the dips
24-06indexatie
23-06clausule
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9R-squared
10exploitatiekosten
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

kredietcyclus


Een cyclus gerelateerd aan de beschikbaarheid van en toegang tot krediet door leners. Niet alleen de economie, ook de markt voor leningen heeft een cyclisch karakter. Perioden met lage rentes en weinig vraag naar krediet worden afgewisseld met perioden van oplopende rentes en meer vraag. De kredietrisico's - de kans dat debiteuren niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen - volgen deze cyclus. Tegen het einde van de economische-groeicyclus nemen de kredietrisico’s toe.

Eerst is krediet eenvoudig te krijgen; er is dan een situatie met (meestal) een relatief lage rente (lage leenkosten), weinig belemmerende leenvoorwaarden en een toename van beschikbaar krediet.
Deze periode wordt gevolgd door een verkrapping van de geldmarkt (een lagere beschikbaarheid van krediet). De rente stijgt dan meestal en leenvoorwaarden worden strenger, zodat mensen en bedrijven minder kunnen lenen.
De periode met kredietkrapte houdt aan totdat risico's voor geldverstrekkers afnemen en/of de voorgeschreven kapitaalbuffers voor geldverstrekkers minder groot worden, waarna de kredietcyclus opnieuw begint.

Voorbeeld
'Een grote Amerikaanse bank die wij met belangstelling volgen, is Bank of America. Dat is een qua activiteiten breed gespreide bank met zowel consumenten-, zakelijke, handels- en wealth-managementactiviteiten. Bank of America heeft een relatief defensief karakter als het gaat om het uitgeven van leningen. Het concern investeert fors in IT. In combinatie met sterke consumentendivisie en de focus op de efficiency levert dit een aantrekkelijke beleggingscasus. Als de economische omstandigheden verbeteren, kan Bank of America namelijk profiteren van de verlenging van de kredietcyclus, terwijl het relatief goed bestand is tegen het risico van meer wanbetalingen als deze verlenging niet doorzet.'
Bron: beleggingsvisie.ingbank.nl, visie 2020 - 16-01-2020.

Engels: credit cycle.


Zie ook: conjunctuurcyclus, economische groei, krediet, lening, cyclus, ruime geldmarkt, verruiming van de geldmarkt, krappe geldmarkt, verkrapping van de geldmarkt, opdrogen van de geldmarkt, kredietkrapte, kredietruimte, kredietrisico, kredietschaarste, geldkraan, kapitaalbuffer, vermogensbeslag, vertrouwen, risico, onzekerheid, wanbetaling, faillissement, stroppenpot, Bank Lending Survey. Vergelijk: conjunctuurcyclus, financiële conjunctuur.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter K.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet