Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Members Exchange
 Vandaag 27-02-2020
19913 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 spilindex
4 rentmeesterschap
5 force majeure
 Thema's
 Recent verbeterd
27-02helikoptergeld
27-02upselling
27-02deepselling
26-02Chindependence
26-02force majeure
26-02krimpregio
26-02prijsgarantie
26-02laagsteprijsgarantie
26-02hub
26-02valley
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

kredietcyclus


Een cyclus gerelateerd aan de beschikbaarheid van en toegang tot krediet door leners. Niet alleen de economie, ook de markt voor leningen heeft een cyclisch karakter. Perioden met lage rentes en weinig vraag naar krediet worden afgewisseld met perioden van oplopende rentes en meer vraag. De kredietrisico's - de kans dat debiteuren niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen - volgen deze cyclus. Tegen het einde van de economische-groeicyclus nemen de kredietrisico’s toe.

Eerst is krediet eenvoudig te krijgen; er is dan een situatie met (meestal) een relatief lage rente (lage leenkosten), weinig belemmerende leenvoorwaarden en een toename van beschikbaar krediet.
Deze periode wordt gevolgd door een verkrapping van de geldmarkt (een lagere beschikbaarheid van krediet). De rente stijgt dan meestal en leenvoorwaarden worden strenger, zodat mensen en bedrijven minder kunnen lenen.
De periode met kredietkrapte houdt aan totdat risico's voor geldverstrekkers afnemen en/of de voorgeschreven kapitaalbuffers voor geldverstrekkers minder groot worden, waarna de kredietcyclus opnieuw begint.

Voorbeeld
'Een grote Amerikaanse bank die wij met belangstelling volgen, is Bank of America. Dat is een qua activiteiten breed gespreide bank met zowel consumenten-, zakelijke, handels- en wealth-managementactiviteiten. Bank of America heeft een relatief defensief karakter als het gaat om het uitgeven van leningen. Het concern investeert fors in IT. In combinatie met sterke consumentendivisie en de focus op de efficiency levert dit een aantrekkelijke beleggingscasus. Als de economische omstandigheden verbeteren, kan Bank of America namelijk profiteren van de verlenging van de kredietcyclus, terwijl het relatief goed bestand is tegen het risico van meer wanbetalingen als deze verlenging niet doorzet.'
Bron: beleggingsvisie.ingbank.nl, visie 2020 - 16-01-2020.

Engels: credit cycle.


Zie ook: conjunctuurcyclus, economische groei, krediet, lening, cyclus, ruime geldmarkt, verruiming van de geldmarkt, krappe geldmarkt, verkrapping van de geldmarkt, opdrogen van de geldmarkt, kredietkrapte, kredietruimte, kredietrisico, kredietschaarste, geldkraan, kapitaalbuffer, vermogensbeslag, vertrouwen, risico, onzekerheid, wanbetaling, faillissement, stroppenpot, Bank Lending Survey. Vergelijk: conjunctuurcyclus, financiële conjunctuur.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter K.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet