dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
checks and balances
Nederlands (letterlijk): controle en evenwicht. Oorspronkelijk ... >>
 Vandaag 19-06-2024
21876 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 penny wise, pound foolish
3 laaghangend fruit
4 checks and balances
5 nulsomspel
 Thema's
 Recent verbeterd
19-06goed doel
19-06magneetstrip
19-06eurozondaars
19-06Pact voor Stabiliteit ...
19-06buitensporig tekortpro...
19-06goudreserve
19-06verdienmodel
19-06harde landing (van de ...
19-06Follow This
19-06ECON-commissie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

nepnieuws


Ook: desinformatie.
Opzettelijk misleidende informatie (tekst- of beeldmateriaal), bedoeld om de ontvanger te misleiden en op die manier de publieke opinie te beïnvloeden. Het gaat om onjuiste berichten die zowel via de 'klassieke' kanalen (radio, televisie, krant) als via sociale media worden verspreid. Soms geheel onjuist, soms voor een deel gebaseerd op feiten zodat het geloofwaardiger wordt.
Nepnieuws kan onder andere bestaan uit gemanipuleerde berichten over bepaalde maatschappelijke onderwerpen of het kan bestaan uit propaganda van andere staten om verkiezingen te manipuleren of om het vertrouwen in de democratie te verminderen.

Nepnieuws wordt ook gebruikt om financiële markten te manipuleren. In de financiële sector eigenlijk allang een plaag: de verspreiding van onjuiste informatie met het doel beleggers op het verkeerde been te zetten (bijvoorbeeld praktijken als rumourtrage en pump and dump).

Bij het genereren en verspreiden van nepnieuws wordt inmiddels ook gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie.

Voorbeeld
'Een nepfoto heeft vanmiddag korte tijd 500 miljard dollar doen verdampen op de Amerikaanse beurs. De foto is vermoedelijk gemaakt met kunstmatige intelligentie. Het beeld van donkere rookpluimen werd net na 16.00 uur op Twitter gedeeld met de tekst dat het om een explosie zou gaan bij het Pentagon, het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie. ....."Ik zag het gebeuren", zegt beursanalist Nico Inberg van De Aandeelhouder. "Tegen een collega zei ik nog: wat raar dat de beurs opeens wegzakt." Als beurshandelaar maakte Inberg eerder schokken op de beurs mee door geruchten over ingrijpend nieuws, zoals bij de aanslagen van 11 september. "Ook toen was de reactie bij de eerste beelden al snel: verkopen." Maar een beursverlies door nepnieuws, zag Inberg nog niet eerder.'
Bron: NOS - 22-05-2023.

De term 'nepnieuws' werd met name tijdens de verkiezingscampagne voor het Amerikaanse presidentschap in 2016 veelvuldig gebruikt en is daarna eigenlijk niet meer 'weggeweest' is, ook al omdat president Trump de term bijna dagelijks gebruikte in zijn beroemde Twitterberichten.

Engels: fake news.


Zie ook: clickbait, trol, trollenleger, vertrouwen, onzekerheid, complotdenken, QAnon, fraude, manipuleren, beleggingsfraude, beursfraude, beleggersforum, sentiment, beurssentiment, window dressing, hoax, aandelenspam, noise, rumourtrage, pump and dump, whisper number, trash and cash, dead cat strategy, meme-aandeel. Vergelijk: dead cat strategy. Vergelijk: breaking news, flash-nieuws.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter N.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet