dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beleidsdekkingsgraad
Alle Nederlandse pensioenfondsen moeten vanaf 2015 gebruik maken ... >>
 Vandaag 20-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 penny wise, pound foolish
4 reconciliatie
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
19-04vermogenswinstbelastin...
19-04interne markt
19-04beleidsdekkingsgraad
19-04bitcoin halving
19-04buy low, sell high
19-04probeer nooit een vall...
19-04GDPNow
19-04fundamentele analyse
19-04liquidation preference...
19-04liquidatiepreferentie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

meme-aandeel


Meme-aandelen zijn aandelen die in koers stijgen, niet vanwege de goede prestaties en 'fundamentals' van het bedrijf, maar bijvoorbeeld vanwege een hype op sociale media of online platforms, waarbij het aandeel door internetgebruikers wordt ingezet om een maatschappelijk statement te maken.

Vaak zijn het bedrijven met hoge schulden en een achterhaald business model, waarvan de aandelen te hoog geprijsd zijn (er is sprake van overwaardering). Daarom zijn er vaak ook grote short posities in dergelijke aandelen.
De aandelen kunnen in korte tijd enorme prijspieken en sterke groeispurts laten zien. De angst om de boot te missen - 'fear of missing out' (FOMO) - is een grote motivator om te kopen, terwijl bij de minste tegenwind paniekverkopen gebruikelijk zijn, wat bijdraagt tot de volatiliteit van dergelijke aandelen.
De meme-aandelen zijn vaak populair bij jongere doe-het-zelf-beleggers, die ook zeer actief zijn via internet en sociale media (millennials en generatie Z).
De term 'meme' refereert aan grappen of parodieën in de vorm van beeld (foto, video) of tekst, die zich heel snel via internet kunnen verspreiden (maar vaak ook wel snel kunnen verdwijnen).

Voorbeeld

  • 'Maar welke aandelen kunnen we de sticker meme geven? Dat is een interessante vraag. Het zijn vaak achterhaalde bedrijfsmodellen. Gamestop is daar een mooi voorbeeld van. Wie koopt er nog in een winkel videospellen? Daarnaast zijn het meestal bedrijven met veel schulden. Vandaar dat grote speculanten vaak flinke shortposities hebben. Dat laatste is vaak ook een voorwaarde om als meme-aandeel betiteld te worden. Een laatste kenmerk is dat ze populair zijn onder particuliere beleggers.'
    Bron: BNR, column Corné van Zeijl - 28-07-2023'

  • 'Het handelen in meme-aandelen lijkt meer op gokken dan op beleggen, en als je er aan mee wilt doen kun je beter naar het casino gaan. Dat stelt voormalig hedgefondsmanager Jim Cramer in gesprek met CNBC........ De gekte begon in januari, toen GameStop volop in de belangstelling stond, en recent werden AMC Entertainment en Wendy’s het doelwit van Reddit-handelaren. Zij richten hun pijlen op aandelen waarop een groter dan gemiddeld aantal shortposities uitstaan, om zo een short squeeze te bewerkstelligen als de koers stijgt. Als dat gebeurt, moeten shorters namelijk hun geleende aandelen tegen een hogere prijs terugkopen.'
    Bron: belegger.nl - 11-06-2021.

  • 'Zijn de aandelen van Bed, Bath and Beyond (BBBY) nu minder dan 5 dollar waard? Of toch net iets meer dan 30 dollar? De Amerikaanse winkelketen die qua assortiment lijkt op Blokker, maar dan met veel grotere winkels, stuitert al het hele jaar hard op en neer op de beurs. Reden? BBBY is een ‘memestock’ geworden. Dat is een aandeel waarover – net als bij videogameverkoper Gamestop – een online hype is ontstaan onder anonieme, particuliere beleggers, die zich verzamelen op internetforum Reddit.'
    Bron: NRC - 05-09-2022.


Engels: meme stock.


Zie ook: meme, hoax, trol, nepnieuws, noise, rumourtrage, hype, speculeren, gokken, speculatief, speculant, doe-het-zelf-belegger, internetbeleggen, beleggingsapp, beleggersforum, WallStreetBets, koersmanipulatie, koersorkestratie, whisper number, rumourtrage, short selling, pump and dump, momentum, beursgoeroe, influencer, financefluencer, meme lords. Vergelijk: fundamentele analyse, waardeaandeel, dividendaandeel, weduwen- en wezenaandeel, goedehuisvaderaandeel, micro cap, small cap, pennystock, jojo-aandeel, swing stock, emotieaandeel.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter M.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet