dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beknibbelflatie
Een nieuwe (januari 2024) combinatie van het woord inflatie met ... >>
 Vandaag 25-04-2024
21832 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Institut für Wirtschafts...
2 Informations- und Forsch...
3 Dogs of the Dow
4 Belgische tandarts
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
25-04certificaat
23-04beknibbelflatie
23-04generatielijst
23-04window dressing
23-04saneringskrediet
23-04beoordelingseconomie
23-04maatschappelijke koste...
23-04toegevoegde waarde
23-04short squeeze
23-04dry powder
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

generatie Z


Afgekort: Gen Z.
Ook: digital natives, zoomers, i-generatie, netgeneratie, generatieYi.
Geboren in de periode tussen 2000 en 2015; opgegroeid met en gevormd door een enorme waaier aan digitale informatie en mogelijkheden (digitalisering, internet, smartphone en iPad met vele apps, sociale media, enzovoorts). Door die volledig digitale wereld zijn ze ook gewend aan een constante bevrediging van behoeften. Het is de eerste generatie die zich geen leven meer zonder internet kan voorstellen. Als echte digital natives kan generatie Z de overvloed aan informatie goed filteren en onderscheiden.
Generatie Z gelooft niet zo sterk in de onbegrensde mogelijkheden als hun voorgangers de generatie Y.
Omdat ze opgegroeid zijn tijdens een periode van onzekerheid (denk aan 9/11, kredietcrisis, eurocrisis, aantasting van het milieu en dergelijke) hechten ze erg aan zekerheid (onder andere door te sparen en een stabiel inkomen te realiseren) en hechten ze veel waarde aan de waarheid, zowel persoonlijk als voor de gemeenschap. Door de zoektocht naar waarheid hecht generatie ook sterk aan meer vrijheid van meningsuiting en meer openheid voor het begrijpen van verschillende soorten mensen. Gemiddeld zijn de leden van generatie Z harde werkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en omgevingsbewustzijn. Generatie Z consumeert zeer bewust, hecht veel waarde aan individuele expressie en inclusiviteit.

AANBEVOLEN: zie generatielijst.

Voorbeeld

  • 'Van de Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 30 belegt 43%, concludeerden het Nibud en Rabobank in november 2021. Een internationaal onderzoek door het CFA Institute, de wereldwijde beroepsvereniging voor beleggingsprofessionals, resulteerde eerder dit jaar in nog hogere cijfers. Dit onderzoek, dat zich richtte op gen Z, oftewel jongeren tussen 18 en 25, wees uit dat in Canada 74% van deze groep belegt. Dat is in China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 57%, 56% en 49% minder, maar nog altijd hoog.
    Bron: FD - 22-12-2023.

  • 'Volgens Mastercard duidt dit op een groeiende trend naar milieubewuste uitgavenpatronen bij consumenten. Met name de jongere generaties zoals ‘Gen Z’ en ‘Millennials’ lopen hierbij voorop. Het onderzoek laat ook zien dat, naarmate consumenten zich bewuster worden van hun eigen acties, ze ook vinden dat bedrijven moeten volgen. Volgens consumenten zouden bedrijven zich in deze context vooral moeten richten op onderwerpen als afvalvermindering, plasticgebruik en lucht- en watervervuiling.'
    Bron: Banken.nl - 26-04-2021.


Zie ook: vooroorlogse generatie, stille generatie, babyboom-generatie, generatie X, pragmatische generatie, generatie Y, generatie, generatiekloof, chronocentrisme, betekeniseconomie, digitalisering, transparantie, duurzaamheid, energietransitie, fossielvrij, klimaatneutraal, groene economie, groen herstel, inclusieve economie, gender gap, quiet quitting. Vergelijk: pechgeneratie, sandwich generatie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter G.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet