dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
fund flow
Letterlijk: fonds(en)stroom. Term die gebruikt wordt in de context ... >>
 Vandaag 19-01-2022
21134 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 rentewapen (centrale ban...
3 ZEW-index
4 middeninkomen
5 reconciliatie
 Thema's
 Recent verbeterd
19-01Misery-Index
19-01motorrijtuigenbelastin...
19-01Corporate Sustainabili...
19-01fund flow
19-01fractioneel aandeel
19-01value trap
19-01activaklasse
19-01sectorrotatie
19-01portefeuillerotatie
19-01CSRD
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9R-squared
10exploitatiekosten
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

FD sentimentsindicator


Een stemmingsindicator die sinds 2021 wordt gepubliceerd door zakenkrant Het Financieele Dagblad ('het FD'), waarbij het sentiment wordt gemeten op basis van positieve en negatieve woorden in krantenberichten.
Om de dynamiek van de sentimentsindicator te duiden, worden teksten onderverdeeld in vier hoofdonderwerpen: 'economie', 'politiek', 'bedrijfsleven' en 'financiële markten'. Dit kan worden gedaan op basis van woorden die belangrijk zijn voor ieder thema. Voor hoofdonderwerp 'politiek' is dit bijvoorbeeld “kabinet” en voor “economie” is dit 'inflatie'. Op basis van 'trending' woorden komt de indicator vervolgens tot stand.
Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) is gebleken dat de schatting van de economische groei op korte termijn een stuk preciezer wordt als gebruik wordt gemaakt van de FD sentimentsindicator (meer accurate voorspelling van de groei van het bruto binnenlands product op de korte termijn). De vrijwel altijd aanwezige voorspelfout in modelramingen op de korte termijn kan met behulp van een sentimentsindicator als de FD sentimentsindicator met 10-15 procent worden teruggedrongen (zie ook de website van DNB).

Voorbeeld
'Jaaroverzicht FD-sentimentsindicator - ....... De sentimentsindicator op basis van berichtgeving uit Het Financieele Dagblad (FD) is na de forse daling bij aanvang van de coronacrisis deels hersteld. De zorgen over de verspreiding van het virus blijven het sentiment echter drukken. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde DNB Analyse. Het herstel is het sterkst zichtbaar in de deelindicator die het sentiment op financiële markten weergeeft. Deze deelindicator is eind 2021 zelfs positiever dan vlak voor de coronacrisis. Het bedrijven-, economisch- en politiek sentiment is, hoewel verbeterd, nog niet terug op het niveau van voor de pandemie.'
Bron: DNB - 30-12-2021.


Zie ook: vertrouwen, zachte indicator, economische groei, bruto binnenlands product, model, nowcasting, stemmingsindicator. Vergelijk: BreakingViews Economic Spot-check, Google Barometer, Twitter Predictor, R-Word Index.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet