dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Institut für Wirtschafts...
2 Informations- und Forsch...
3 penny wise, pound foolish
4 inducement
5 expansiefase
 Thema's
 Recent verbeterd
19-03ophoesten van geld
19-03Important Projects of ...
19-03industriepolitiek
19-03nationale kampioen
19-03divisie
19-03opsplitsen (van bedrij...
19-03afsplitsen
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

nowcasting


Een samentrekking van 'now' (nu) en 'forecasting' (voorspellen), oftewel 'nuspellen'. Een begrip dat uit de meteorologie afkomstig is, maar ook ingang heeft gevonden in de economie. Bedoeld wordt dan het zo (bijna) real-time en accuraat mogelijk voorspellen van economische ontwikkelingen voor dit moment en de zeer nabije toekomst op basis van een snellere stroom van gegevens (hoogfrequente data) en nieuwe gegevensbronnen.

Hierbij worden hoogfrequente data / alternatieve data uit verschillenden bronnen - zowel 'harde data' (zoals de werkloosheidsgraad of het bruto nationaal product) als 'zachte data' (denk aan aanvullende informatie uit economische enquêtes en informatie van professionele analisten) - voortdurend gecombineerd, geanalyseerd en bijgesteld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van economische modellen. Dus enigszins vergelijkbaar met www.buienradar.nl voor weersvoorspellingen op de zeer korte termijn.

Bij traditionele economische voorspellingen - zoals door statistische bureaus en onderzoeksinstituten - wordt gebruik gemaakt van statistische data die met enige vertraging vergaard, verwerkt, gecontroleerd en gepubliceerd worden.
Sind de financiële crisis die in 2008 startte (de Grote Recessie) is er - onder meer bij beleidsmakers van centrale banken - behoefte aan tijdiger informatievershaffing.
Door middel van 'nowcasting' kunnen betrouwbaarder cijfers voor de nabije toekomst sneller beschikbaar gemaakt worden.

Voorbeeld

  • 'Voor de meeste economen was de omvang van de abrupte economische krimp bij het begin van de recente financiële crisis een volslagen verrassing. Dat had wellicht voorkomen kunnen worden, namelijk door óók het oordeel van professionele analisten van bijvoorbeeld banken in de voorspellingen mee te nemen. Dat stelt promovendus van Erasmus School of Economics Jasper de Winter in zijn proefschrift, dat hij op vrijdag 23 december 2016 verdedigt. Met zijn proefschrift ‘Nowcasting GDP Growth: Statistical Models versus Professional Analysts’ wil Jasper de Winter nieuw licht werpen op het vermogen van zowel professionele analisten als statistische modellen om de economische groei in de nabije kwartalen te voorspellen (het zogenaamde ‘nowcasten’).'
    Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam, www.eur.nl - 20-12-2016.

  • 'Hoe groot is de economische schade op dit moment? Over die vraag breken economen nu hun hoofd. Want de situatie in het land verandert zo snel, dat de data die normaal gebruikt wordt om te meten hoe de economie er voor staat al achterhaald is als die na weken binnendruppelt. Daarom zoeken economen naar andere manieren om houvast te krijgen. Geen werkloosheidscijfers of fabrieksdata dus, maar open- en dichtgaande slagbomen in de haven van Rotterdam of een automatische analyse van het sentiment in nieuwsberichten. 'Now casting' heet dat (in plaats van 'forecasting') en onder meer het Centraal Planbureau en Nederlandse banken storten zich daar al op.'
    Bron: NOS.nl - 26-03-2020.


Engels: nowcasting.


Zie ook: data, alternatieve data, hoogfrequente data, transactiedata, digitale transformatie, forecast, macro-economie, econometrie, statistiek, conjunctuurindicator, leading indicator, real-time, big data, hard data, soft data, tijdreeks, trend, stochastisch, distributiecurve, data science, model, kunstmatige intelligentie, algoritme, indicator, vertrouwensindicator, conjunctuurindicator, Weekly Economic Index, Weekly Activity Index, GDPNow, täglicher Lkw-Maut-Fahrleistungsindex, ING weekly economic activity index for the eurozone.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter N.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet