dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Commissie Economische en Monetaire Zaken
Afgekort: ECON, ECON-commissie. Ook: EP-Commissie Economische en ... >>
 Vandaag 22-06-2024
21876 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 FBA
2 Informations- und Forsch...
3 Institut für Wirtschafts...
4 reconciliatie
5 laaghangend fruit
 Thema's
 Recent verbeterd
21-06Commissie Economische ...
21-06betalingstermijn
20-06prisoners' dilemma
20-06strafbankje
20-06buitensporig tekortpro...
20-06checks and balances
20-06magneetstrip
20-06ingebrekestelling
20-06beurskapitalisatie
20-06marktkapitalisatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

digitale transformatie


Ook: digitale transitie.
In algemene termen is digitale transformatie de integratie van digitale technologie in alle onderdelen van de onderneming, wat leidt tot fundamentele veranderingen in de manier waarop er gewerkt wordt en waarde wordt geleverd aan klanten/afnemers. Digitale transformatie houdt veel meer in dan alleen beschikken over technologie; de kern is het creëren van waarde door middel van technologie.
Digitale transformatie gaat in bijna alle gevallen gepaard met een verandering van de bedrijfscultuur: in een organisatie die digitale transformatie omarmt zal de status quo continu ter discussie gesteld worden, experimenteren met nieuwe werkwijzen en technieken wordt veel meer het credo, waarbij men ook zal moeten accepteren dat dit met vallen en opstaan gepaard gaat. De omschakeling betekent dat vaak afscheid genomen moet worden van reeds lang bestaande bedrijfsprocessen, ten gunste van relatief nieuwe praktijken die nog precies moeten worden gedefinieerd.

Digitale transformatie zal er voor elke organisatie wat anders uitzien, omdat organisaties nu eenmaal verschillen. De betekenis van dit begrip is overigens ook niet heel nauwkeurig afgebakend, mensen ontlenen er verschillende betekenissen aan. Het is daarnaast ook een modieuze term, een 'buzzword'.

Hoewel digitale transformatie voornamelijk in een bedrijfscontext wordt gebruikt, heeft deze ontwikkeling ook gevolgen voor andere organisaties zoals overheden, overheidsinstanties en organisaties die betrokken zijn bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen zoals vervuiling en vergrijzing, door gebruik te maken van een of meer van deze bestaande en opkomende technologieën.

Digitale transformatie is overigens niet hetzelfde als digitalisering, digitalisering is vaak wel een eerste stap in de richting van digitale transformatie.

Voorbeeld
'Na de coronacrisis breekt er een nieuw tijdperk voor banken aan waarin op waarde gebaseerd en klantgericht bankieren centraal staan. Capgemini noemt dit Banking 4.X. Om deze nieuwe vorm van bankieren succesvol te maken, moeten retailbanken digitale transformatie omarmen en cloud-gebaseerde Banking-as-a-Service (BaaS) platformmodellen implementeren, waarbij de applicaties onderling kunnen interacteren via zogeheten API’s (Application Programming Interfaces). Hierdoor wordt bankieren toegankelijker gemaakt voor consumenten en beter ingebed in hun dagelijks leven.'
Bron: Banken.nl - 20-04-2021.

Engels: digital transformation.


Zie ook: waardecreatie, toegevoegde waarde, platformeconomie, platformisering, blockchain, nowcasting, vierde industriële revolutie, game changer, ict, internet, app, chief digital officer, Euler Hermes Enabling Digitalization Index, Volgende Generatie EU, Important Projects of Common European Interest, Great Reset. Vergelijk: digitalisering, growth hacking.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet