dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
surveillancekapitalisme
 Vandaag 21-03-2019
19044 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-03surveillance capitalis...
21-03surveillancekapitalism...
20-03World Happiness Report
20-03Federal funds
20-03Federal Open Market Co...
20-03Mercantilisme
20-03gemengde economie
20-03dot plot
20-03pinbus
20-03meerjarig financieel k...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

computergestuurd beleggen


Ook: algoritmisch handelen, algoritmische handel, computergestuurd handelen.
Bij computergestuurd beleggen, in het Engels vaak aangeduid met 'algorithmic trading' (algoritmisch handelen), wordt gebruik gemaakt van computerprogramma's die volgens een bepaald algoritme (berekeningswijze, set van instructies en rekenregels) bepalen hoe en wanneer beursorders moeten worden uitgevoerd; op basis van de rekenregels en instructies worden door computers zelfstandig orders geplaatst en afgehandeld. Hoe dat precies gaat is voor de buitenwereld doorgaans niet inzichtelijk ('black box'). Orders van grote omvang worden hierbij op basis van de instructies in kleinere orders verdeeld, in kleine pakketjes geknipt.

De werking is globaal als volgt:

  1. De partij die de opdracht voert via de het computerprogramma in welke strategie hij wil volgen (kopen, verkopen, bepaalde combinaties van transacties en/of financiële instrumenten), wat de omvang van de order is, binnen welke tijdsperiode deze moet worden uitgevoerd (begin- en einddatum en -tijd) en aan welke andere condities moet worden voldaan alvorens uitvoering mag plaatsvinden, denk hierbij aan het prijsverloop op de markt, de spread tussen bied- en laatprijzen, de volatiliteit en de 'market impact'.

  2. Vervolgens start de software de analyse, zoekt op verschillende beurzen naar de beste prijzen en waar aan de opgegeven condities wordt voldaan, en deelt de order op in kleinere stukken; een order voor 20.000 aandelen wordt bijvoorbeeld opgeknipt in 80 transacties, die gelijktijdig of verdeeld over een bepaalde tijdsbestek (een dag, een aantal uren) wordt uitgevoerd, vaak volgens een willekeurig patroon ('at random') om de traceerbaarheid van en de handelsstrategie achter deze orders te maskeren.


Door de geweldige rekenkracht van computers en elektronische netwerken, zoals internet, kunnen op deze wijze orders - vele malen sneller dan een mens dit zou kunnen - worden verdeeld in kleinere orderpakketten en uitgevoerd.

Algo trading wordt met name door professionele partijen in financiële markten gebruikt, zoals institutionele beleggers, market makers en hedge funds, die op deze wijze hun tegen vooraf bekende condities, sneller en minder traceerbaar grote orders laten uitvoeren of zich door deze computeralgoritmes laten leiden bij het nemen van handelsbeslissingen.

Algo trading heeft met name vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw een geweldige groei meegemaakt. Factoren die deze ontwikkeling hebben gestimuleerd zijn:

  • groei van elektronische rekenkracht van computers en elektronische netwerken,

  • opkomst van beurzen die werken volgens het schermhandel-principe,

  • de wens om de controleerbaarheid en kwaliteit van de transacties te verhogen (volgens vastgestelde regels en ijkpunten),
  • de wens om traceerbaarheid te verlagen (anonimiteit te garanderen) en market impact te verlagen,
  • bepaalde beperkingen die door door beurzen zijn opgesteld als het gaat om de uitvoering van grote transacties (in de VS onder meer als gevolg van het Brady rapport).


Engels: algorithmic trading, algo trading, automated trading, robo trading, black-box trading.


Zie ook: high frequency trading, flitshandel, arbitrage, program trading, block trading, pakkettenhandel, multilaterale handelsfaciliteit, algoritme, tradebot, conditionele order, flash orders, horzelhandelaar, fat finger, low latency, real-time, black box, algo exploit, autodime.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet