dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beleggingsstijl
Binnen de beleggingspolitiek van een fonds kunnen aanvullende ... >>
 Vandaag 26-09-2021
21015 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 Evergrande
3 dot plot
4 tapering
5 reconciliatie
 Thema's
 Recent verbeterd
25-09Evergrande
25-09alternatieve data
25-09non-fungible token
24-09Lehman Brothers
24-09watch list
24-09beurscompetitie
24-09beleggingsstijl
24-09energiearmoede
24-09dot plot
24-09inkoop van eigen aande...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9P&L
10R-squared

alternatieve data


Afgekort: alt-data.

Gegevens (data) die door investeerders/beleggers worden gebruikt om een onderneming of belegging te evalueren die niet binnen hun traditionele gegevensbronnen vallen (zoals jaarrekeningen, SEC-dossiers, managementpresentaties, persberichten, enzovoorts). Alternatieve gegevens helpen beleggers om meer accurate, snellere, of meer fijnmaziger metingen en inzichten te krijgen over de prestaties van de onderneming dan de traditionele gegevensbronnen.

In de afgelopen jaren hebben digitalisering, de toename van de rekenkracht van computers en internet geleid tot een enorme groei van databronnen en beschikbare gegevens. Als gevolg hiervan zijn er ook allerlei bedrijven - datahandelaren ('data vendors') - op de markt gekomen die zich toeleggen op het verzamelen, opschonen, analyseren en interpreteren van gegevens en deze als product aan te bieden (product/dienst om investeringsbeslissingen beter en sneller te kunnen onderbouwen).

Enkele voorbeelden van alternatieve data: betaalgegevens, gegevens over het gebruik van bepaalde apps, satellietgegevens, locatiegegevens (geo-data), mobiliteitsdata, webverkeer, website-statistieken, gegevens uit sociale media ('engagementdata', zoals likes, tweets en shares) en allerlei data uit het publieke domein (overheidsdata, die openbaar, bereikbaar en toegankelijk zijn).
Dergelijke data worden met korte tussenpozen of zelfs continu, real-time, ge-update en worden daarom ook wel hoogfrequente data genoemd.

Voorbeeld
'Grote beleggers gebruiken alternatieve data om kennis te vergaren over de aandelenbeurs. Wat zijn alternatieve data eigenlijk? Slimme bedrijven duiken in de berg data die door en over ons wordt verzameld, om zo eerder dan de rest van de markt te kunnen zien wat bijvoorbeeld de omzet van Apple is, of het aantal abonnees van Netflix. Deze zogenoemde ‘alternative data’ zijn simpel gezegd alle data die traditioneel niet gebruikt worden op de markt. Traditionele databronnen zijn bijvoorbeeld persberichten, jaarverslagen en statements vanuit het management. Om wat voor data gaat het nou precies? Je kunt denken aan locatiegegevens, webverkeer en data verkregen uit satellieten.'
Bron: VPRO Tegenlicht - 10-09-2021.

Engels: alternative data (alt-data).


Zie ook: data, data vendor, hoogfrequente data, nowcasting, datamining, data science, data-economie, data vendor, dataset, tijdreeks, real-time, screen scraping. econometrie. Vergelijk: hoogfrequente data.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet