dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
special purpose acquisition company
Afgekort: SPAC. Een special purpose acquisition company (SPAC) is ... >>
 Vandaag 25-01-2022
21149 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 recessie
3 reconciliatie
4 middeninkomen
5 verzilverbare ouderenkor...
 Thema's
 Recent verbeterd
25-01correctiefase
25-01vijf-dagen regel
25-01Misery-Index
25-01proprietary trading
25-01principal transaction
25-01correctie
25-01krach
25-01crash
25-01R-woord
25-01Corruption Perceptions...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9R-squared
10exploitatiekosten
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

bruto binnenlands product


Afgekort: BBP, bbp.

Maatstaf voor de economische omvang van een land en de vergelijking van prestaties tussen landen. Het is de tegenwaarde van de alle voortgebrachte goederen en diensten in een land, plus of min het saldo van im- en export gedurende een jaar.
Anders gezegd: de waarde van alles wat door alle mensen en bedrijven binnen de grenzen van een land geproduceerd wordt, de 'economische output'.
Nog anders gesteld: de som van de toegevoegde waarde van alle economische activiteiten in een land.
Dit bedrag geeft de omvang van de economie van een land aan.

In de meeste berichtgeving waarin gesproken wordt over het bbp van een land, of waarin het niet nader gespecificeerd wordt, wordt doorgaans het 'nominaal bbp' bedoeld, waarbij de economische output niet gecorrigeerd wordt voor inflatie. Is dat wel het geval, dan wordt gesproken over het 'reëel bbp'.

Het bbp wordt (traditioneel) gezien als een van de allerbelangrijkste economische graadmeters en wordt traditioneel vaak gebruikt als maatstaf voor de welvaart.
Onder meer naar aanleiding van de kredietcrisis (2007-2009) en de noodzaak voor meer duurzaamheid, wordt steeds vaker gepleit om de economische gezondheid van een land niet alleen te meten aan de hand van het BBP, maar ook geluk, welzijn en duurzaamheid te laten meetellen.

Voorbeeld
'Onze planeet raakt zwaar buiten adem en dat hypothekeert de toekomst. Alleen als sociale en milieukosten in consumptieprijzen en in het bbp gaan meetellen, is het mogelijk miljarden nieuwe armen te vermijden. Het VN-panel voor Duurzaamheid eist in die zin een omschakeling van de bestaande manieren om rijkdom te meten. ....Daarom lijsten ze 56 aanbevelingen op die snel toe te passen zijn en meteen vruchten kunnen afwerpen. De opmerkelijkste is om vanaf 2014 het bruto binnenlands product als concept te vervangen door een waarde die aangeeft in welke mate de grondstoffen die weelde van een land uitmaken, zijn uitgeput. Parallel daarmee wil de VN dat ook gewone consumptiegoederen geprijsd worden naargelang de sociale of ecologische schade die ze al dan niet aanrichten.'
Bron: De Morgen - 04-02-2012.

Engels: gross domestic product (GDP).


Zie ook: bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, output gap, autarkie, invoerquote, schuldquote, arbeidsproductiviteit, welvaart, welzijn, market cap to GDP, Pact voor Stabiliteit en Groei, Wet van Okun, nominal GDP targeting, Europees Stelsel van Rekeningen. Vergelijk: netto binnenlands product, bruto nationaal product, kapitaalsleutel (ECB), bruto nationaal geluk, Genuine Progress Indicator, werkelijke individuele verbruik, Human Development Index, peak trade. Vergelijk: nationaal inkomen, bruto gemeentelijk product.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet