dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
environmental, social and governance
Afgekort: ESG. Een in de kapitaalmarkten en door beleggers ... >>
 Vandaag 29-11-2023
21718 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 reconciliatie
2 corporate
3 middeninkomen
4 onder embargo
5 Institut für Wirtschafts...
 Thema's
 Recent verbeterd
29-11beleggerswijsheid
29-11ruimgeldpolitiek
29-11The trend is your frie...
29-11dollarisatie
29-11restwaarde
29-11schaduwbank
29-11oorlogseconomie
29-11aanbetaling
29-11Munger, Charley
29-11Don't fight the tape
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

guidance


Ook: earnings guidance, forward guidance.
Letterlijk: begeleiding, richtsnoer, voorlichting. Verwachtingsmanagement met betrekking tot de verwachte omzet, resultaten en andere belangrijke grootheden.
In de aandelenmarkt gaat het om een indicatie of schatting van de plannen en financiële vooruitzichten door de (beursgenoteerde) onderneming zelf, waardoor diverse partijen (zoals aandeelhouders, beleggers en analisten) enig houvast geboden wordt door het bestuur van de onderneming.

Zo kan een bedrijf bij de bekendmaking van kwartaalcijfers bijvoorbeeld een ‘positive guidance’ of een ‘disappointing guidance’ geven, dus wijzen op positieve respectievelijk tegenvallende vooruitzichten voor het volgende kwartaal, de rest van het jaar en verder.
Uiteraard kan de bekendmaking van deze vooruitzichten van invloed zijn op de koers van een aandeel, net als de bekendmaking van kwartaalcijfers of jaarcijfers.
Meestal komen de mededelingen over plannen en verwachtingen voor de toekomst pas tegen het einde van een presentatie voor aandeelhouders en analisten aan bod.

Noot: niet te verwarren met de forward guidance van centrale banken.

Voorbeeld

  • 'ABN Amro onderuit op de beurs na kwartaalcijfers - ABN Amro is hard afgestraft na de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Het aandeel verloor ruim 9%, terwijl de branchegenoten elders in Europa gemiddeld genomen niet van hun plaats kwamen. Beleggers zijn bang dat de groei van de rente-inkomsten er bij de Amsterdamse bank voorlopig uit is nu klanten opzoek gaan naar spaarproducten die meer rendement geven dan een betaalrekening. (.....) 'ABN Amro geeft vooraf geen 'guidance' over de rente-inkomsten', verklaart Benoît Petrarque van Kepler Cheuvreux de uitslagen. 'Dat maakt het lastig voor analisten.’ Hij wijst erop dat veel andere instellingen wel de verwachtingen managen.'
    Bron: FD - 08-11-2023.

  • 'Een van de meest opvallende beurs-sessies in 2023 vond plaats op 22 mei toen het toonaangevende technologiebedrijf Nvidia zijn resultaten presenteerde. De focus lag op de zogenaamde forward guidance. Dat is de mate waarin het bedrijf zijn omzetverwachtingen handhaaft of bijstuurt. Wat betreft toekomstige omzet van AI-producten sloegen de prognoses in als een bom: voor het tweede kwartaal voorspelde Nvidia een omzet van 11 miljard dollar, terwijl de consensusverwachting van de markt van 7,2 miljard dollar was. In Q2 2022 bedroeg de gerealiseerde omzet 6,7 miljard. Als gevolg daarvan schoot het aandeel op die dag met maar liefst 36,3% omhoog.'
    Bron: Belegger.nl - 17-10-2023.Zie ook: investor relations, koersgevoelige informatie, winstverwachting, forward guidance. Vergelijk: consensustaxatie, outlook, forward-looking statement, Schaal van Mock, forward guidance.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter G.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet