dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Blauwe Vrijdag
De laatste vrijdag in april; dus de vrijdag voor 1 mei, de dag ... >>
 Vandaag 26-04-2024
21835 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 beknibbelflatie
3 onder embargo
4 excasso
5 out-of-pocket kosten
 Thema's
 Recent verbeterd
26-04Blauwe Vrijdag
26-04belastingaangiftestres...
25-04prijsprikkel
25-04memecoin
25-04maatschappelijke koste...
25-04beoordelingseconomie
25-04short squeeze
25-04dry powder
25-04financiële prikkel
25-04technisch resultaat
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

true pricing


Het hanteren van 'echte prijzen', 'werkelijke prijzen' ('true prices'), waarin ook milieukosten en sociale kosten in de prijzen zijn meegenomen.
Dergelijke transparante prijzen stellen consumenten en bedrijven in staat om meer weloverwogen keuzes te maken.
Op dit moment zitten er in de prijzen van heel veel producten en diensten nog verborgen kosten, kosten die niet zichtbaar zijn.

Voorbeeld

  • 'True Pricing | Bij een proef met drie winkels van AH to go geeft de supermarkt klanten de keuze: willen ze de gebruikelijke prijs betalen voor koffie, of ook de verborgen kosten? - .....' Hoeveel duurder zouden producten zijn als verkopers ál hun kosten in rekening brachten? Dus niet alleen de rekeningen die ze betalen voor de inkoop, het vervoer en hun personeel, maar ook de kosten die nu vaak onbetaald blijven? Doordat arbeiders op het land nog te weinig krijgen om in hun basisbehoeften te voorzien. Of omdat de teelt ten koste gaat van het klimaat – een rekening die belandt bij volgende generaties. Voor een handjevol producten heeft supermarktketen Albert Heijn sinds deze week een antwoord. In drie filialen van gemaksformule AH to go confronteert het bedrijf klanten vanaf nu met de bekende en de werkelijke prijs van hun aankoop. De keuze is vervolgens aan hen: willen zij iets meer betalen om de schade af te kopen die dat product toebrengt aan mens en klimaat?'
    Bron: NRC - 18-04-2023.

  • 'True pricing lijkt klaar voor een doorbraak - .....Zo’n 50 procent van de Nederlanders, ongeacht leeftijd of geslacht, wil dat bedrijven ‘echte’ prijzen gaan hanteren. In die prijzen zijn de kosten voor klimaatverandering opgenomen, een zogenoemde CO2-prijs. Een ongeveer even grote groep wil dat bedrijven een duurzamer alternatief voor hun producten ontwikkelen en vindt het prima als die producten daardoor iets duurder zijn. De consument lijkt klaar te zijn voor klimaat-bewustere keuzes, ook als deze iets meer kosten. Consumenten zijn zich niet alleen bewust van de impact die hun aankoopgedrag op het klimaat kan hebben, maar willen die verantwoordelijkheid ook nemen. Dat blijkt ook uit het gegeven dat zestig procent van de consumenten wil dat bedrijven transparanter zijn over de klimaatuitstoot van hun producten. Als bedrijven inzichtelijk maken welke impact ze hebben op het klimaat, ‘echte’ prijzen hanteren en duurzame alternatieven bieden, dan valt er voor de helft van de consumenten echt iets te kiezen.'
    Bron: NIMA / Marketingfacts.nl -10-03-2023.


Zie ook: trueprice.org.


Zie ook: duurzaamheid, transparantie, verborgen kosten, true cost accounting, maatschappelijke kosten, maatschappelijke kosten-batenanalyse, ecologische voetafdruk, economic, environmental, social and governance. Vergelijk: true cost accounting.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet