dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
ziekteverzuim
Ook: arbeidsverzuim. De tijd die werknemers als gevolg van ziekte ... >>
 Vandaag 21-07-2024
21902 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 prenuptional agreement
3 penny wise, pound foolish
4 FV
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
20-07lokale munt
20-07Trumptrade
20-07uitzendbarometer
20-07ziekteverzuim
20-07ratel-effect
20-07start-up
20-07plofkoffer
20-07win-win situatie
20-07geldkoffer
20-07conditional dealing
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

basisbankrekening


Ook: basisrekening.
Mensen die geen gewone betaalrekening kunnen openen, kunnen een basisbankrekening krijgen. Met een basisbankrekening kunnen dezelfde betalingen gedaan worden als met een gewone betaalrekening. Zij kunnen alleen niet rood staan, geen gebruik maken van een creditcard of een spaarrekening openen.
Nederlandse banken en hulpverleningsinstanties hebben in 2001 afgesproken dat iedereen in Nederland ouder dan 18 jaar met een bekend verblijfadres een betaalrekening moet kunnen openen.
Zo wordt voorkomen dat mensen maatschappelijk worden buitengesloten. Zonder betaalrekening is het onmogelijk om aan het hedendaagse betalingsverkeer deel te nemen. Zonder betaalrekening kunnen mensen geen inkomsten als loon, pensioen, uitkering en/of toeslagen ontvangen, geen geld opnemen bij de geldautomaat, niet pinnen bij verkooppunten en geen rekeningen betalen.
De basisbankrekening wordt beheerd door Betaalvereniging Nederland.

Ook voor sommige beroepsgroepen die veel betalingen in contanten binnenkrijgen - zoals sekswerkers - is het bijzonder lastig een gewone betaalrekening te openen en bepaalde financiële producten af te nemen. Ze worden vaak geweigerd door banken, onder meer op basis van de handhaving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De banken vervullen hier een rol als 'poortwachter'. Momenteel (2023) wordt onderzocht of ook voor die groep een basisbankrekening een oplossing zou zijn.

Voorbeeld
'Nederlandse banken onderzoeken of er een basisbankrekening kan komen voor bedrijven die eerder geweigerd zijn voor een zakelijke bankrekening. Een basisbankrekening bestaat sinds 2001 en is bedoeld voor mensen die geen gewone bankrekening kunnen openen. In 2021 bleek uit onderzoek van KRO-NCRV-programma Pointer dat sekswerkers en exploitanten bij vrijwel geen enkele Nederlandse bank een hypotheek of zakelijke rekening kunnen krijgen. Banken zijn bang dat ze dan uitbuiting en mensenhandel faciliteren. Het programma bekeek de acceptatiecriteria en voorwaarden van veertien banken. Beroepsgroepen die veel betalingen in contanten ontvangen, kunnen zelden aangeven waar het geld vandaan komt en worden daarom door een bank geweigerd. De Nederlandsche Bank (DNB) becijferde eerder dat in 2021 banken 2700 keer een klant weigerden.'
Bron: NOS - 10-05-2023.

Internet: www.basisbankrekening.nl


Zie ook: betalingsverkeer, bankrekening, giraal betalingsverkeer, cashloos betalen, poortwachter, witwassen, cashloze samenleving.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet