dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Evergrande
Voluit: Evergrande Group. Chinese vastgoedgigant, één van de ... >>
 Vandaag 25-09-2021
21015 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 Evergrande
3 dot plot
4 tapering
5 reconciliatie
 Thema's
 Recent verbeterd
25-09Evergrande
25-09alternatieve data
25-09non-fungible token
24-09Lehman Brothers
24-09watch list
24-09beurscompetitie
24-09beleggingsstijl
24-09energiearmoede
24-09dot plot
24-09inkoop van eigen aande...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2debt service coverage ra...
3onder embargo
4out-of-pocket kosten
5excasso
6arm's length-beginsel
7reconciliatie
8negatief eigen vermogen
9P&L
10R-squared

short squeeze


Sterke stijging van van de prijs van een effect door veel vraag en weinig aanbod.
Dit komt met name voor als houders van een short positie (al dan niet gedwongen) hun positie snel willen of moeten indekken. Dit leidt tot prijsstijgingen die op zich weer gedwongen inkoop van short posities kan teweegbrengen.
Het is een situatie die ook voorkomt bij de handel in aandelenopties in tijden waarin het onmogelijk is 'stukken' (hier: aandelen) te lenen. Een dergelijke 'short squeeze' kan aanleiding zijn om long optieposities in call opties vervroegd uit te oefenen, zelfs als de tijd- en verwachtingswaarde nog niet uit de optiepremie verdwenen is.

Een betrekkelijk nieuw fenomeen is dat kleine beleggers, meestal verbonden in een sociaal netwerk en gebruikersgroepen op websites (zoals WallStreetBets op Reddit), hun krachten bundelen om short sellers in de problemen te brengen door een grote verzamelde koopkracht te organiseren. Hun transacties worden meestal (gratis !) uitgevoerd via apps zoals bijvoorbeeld RobinHood.

Voorbeeld
'Het spel rond het aandeel GameStop, een Amerikaanse keten van computerspelletjeswinkels, gaat door. Het aandeel opende woensdag op $352. Daarmee is het aandeel dit jaar al 1500% duurder geworden. De hele week gaat het al hard met de koers van het bedrijf. Rond de jaarwisseling was het bedrijf nog $17 per aandeel waard. Maandag schoot het aandeel van GameStop al omhoog van $66 naar $159. Deels kwam dat door een short squeeze. Dat gebeurt als een aandeel waarin handelaren short zitten stijgt. Om een ramp te voorkomen, liquideren shortsellers doorgaans vanaf een bepaald verlies hun positie. Maar doordat ze dan aandelen moeten terugkopen, dragen ze bij aan een verdere koersstijging, wat nog meer shorters dwingt om te ontsnappen. Gisteren en vandaag stijgt de koers alleen maar verder.
Bron: FD - 27-01-2021.

Ook in termijnmarkten doen 'short squeezes' zich van tijd tot tijd voor:

Voorbeeld
'Short squeeze stuwt olieprijs - Op de termijnmarkt is de prijs van een vat olie deze maand met 20% gestegen. Een groot deel van deze toename is het gevolg van handelaren die speculeerden op een prijsdaling en nu de markt hebben verlaten, zeggen analisten op basis van cijfers van de Mercantile Exchange in New York.'
Bron: FD.nl - 22-05-2008.

Zie ook: short covering.


Zie ook: short positie, short seller, Register short selling, in de wind gaan, baissetransactie, short covering, indekken, dekkingsaankoop, koopwoede, prijsopdrijving, overspannen markt, verkopersmarkt, overbought, marktinfarct, marktfalen, marktinfarct, corner, fugit, early exercise, vervroegde uitoefening, leencircuit, peak oil.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet