Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
13/11
 Vandaag 13-11-2019
19693 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7excasso
8out-of-pocket kosten
9onder embargo
10Beige Book
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
12-11Lagarde, Christine
12-11beleggersdag
12-11werkloosheidspercentag...
12-11koopwoede
12-11recessievrees
12-11biometrische betaalkaa...
12-11selfiebetalen
12-11vingerafdruk
12-11gezichtsherkenning
12-11smartphonebetaling
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

zwarte maandag


Er is een reeks van maandagen die als 'zwarte maandag' of vaak ook als 'Black Monday" worden aangeduid. Een (waarschijnlijk niet uitputtend) overzicht van financieel-economische zwarte maandagen:

 1. Maandag 19 oktober 1987 - Benaming voor de beurskrach van 19 oktober 1987.
  De Dow Jones Industrial Average daalde op die dag bijna 23% (508 punten), na op de voorafgaande vrijdag ook al met bijna 5% te zijn gedaald.
  De crash had wereldwijd gedurende langere tijd grote gevolgen; per eind oktober 1987 waren de aandelenkoersen in Hong Kong en Australië vrijwel gehalveerd.
  Als aanleiding voor de koersval worden vaak de dalende dollar, oplopende olieprijzen en de stijgende rente genoemd.
  Toen de koersen eenmaal gingen dalen bleken er automatismen in de aandelen- en derivatenhandel werkzaam die de koersdaling versterkten (onder andere program trading).
  Ook de gescheiden circuits voor het aanhouden van zekerheden van de aandelenmarkt enerzijds en de derivatenmarkt anderzijds leidde tot grote problemen.
  De monetaire autoriteiten hebben door het ruim beschikbaar stellen van goedkoop geld een groter drama kunnen vermijden.
  Overigens waren het in 1987 heel andere tijden op de beurs dan nu: internet bestond niet, beursorders werden doorgegeven per telefoon, beursnieuws werd via de televisie gevolgd op teletekst. Belegger hadden pas enkele jaren daarvoor kennis gemaakt met nieuwe producten als opties en futures.

 2. Maandag 30 september 1991: Nederland diende als (roulerend) voorzitter van de Europese Unie een (slecht voorbereid) voorstel in voor een politieke unie. Dit werd (bijna unaniem, alleen België steunde het voorstel) snel en hard naar de prullenbak verwezen.

 3. Maandag 29 september 2008 - In de Verenigde Staten daalde de Dow Jones-index (de Dow Jones Industrial Average) met 777 punten (7 procent). Dat gebeurde nadat het Amerikaanse Congres het reddingsplan voor banken - de Emergency Economic Stabilization Act of 2008 - ter waarde van 700 miljard dollar had afgekeurd. De S&P 500 index verloor 8,8 procent. De AEX-index, de graadmeter van de Nederlandse beurs, zakte met bijna 9 procent; de grootse daling op een dag sinds 1987.
  Door de kredietcrisis zijn in diverse landen - de VS, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Duitsland en in de Benelux (Fortis) - verscheidene banken in de problemen geraakt en door de overheid geheel of deels genationaliseerd. Het vertrouwen in financiële markten is helemaal zoek. Overheden en centrale banken proberen de markten te steunen met financiële injecties, de gemoederen te bedaren en het vertrouwen te herstellen.

 4. Maandag 6 oktober 2008 - Een week na de vorige zwarte maandag zijn de beurzen wereldwijd weer volledig in de mineur. Beleggers vrezen de gevolgen van de kredietcrisis, niet alleen voor de financiële sector, maar ook voor de en voor de reële economie. De Amsterdamse beurs verliest 9,1 procent, Parijs min 9 procent, Frankfurt verliest 7,1 procent en Londen 7,8 procent.

 5. Maandag 24 augustus 2015 - Met name door negatieve berichten over de Chinese economie en de sterke daling van de beurzen in dat land daalden - bij grote omzetten - vervolgens ook de koersen op de Europese aandelenmarkten sterk. In Amsterdam werd op het dieptepunt - bij grote omzetten - een verlies van meer dan 9% geregistreerd.

  Voorbeeld
  'Maandag 24 augustus gaat de boeken in als een Zwarte Maandag voor de aandelenmarkten. Alleen al in Europa verdampte 400 miljard euro aan beurswaarde.'
  Bron: Nu.nl - 26-08-2015.


Engels: Black Monday.


Zie ook: Terrible Tuesday, krach, beurskrach, discontinue koersbeweging, Dow Jones Industrial Average, Kladderadatsch, bloedbad (op de beurs), paniekverkopen, Brady rapport, afgeleide instrumenten. Vergelijk: Flash Crash, Black Tuesday, zwarte woensdag.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter Z.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet