dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Bund
 Vandaag 23-03-2019
19044 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-03Bund
22-03Raad van Wijzen
22-03Sachverständigenrat
22-03fusie
21-03surveillance capitalis...
21-03surveillancekapitalism...
20-03World Happiness Report
20-03Federal funds
20-03Federal Open Market Co...
20-03Mercantilisme
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Besluit openbare biedingen (Nederland)


Afgekort: Bob.

Het Besluit openbare biedingen bevat de uitvoeringsbepalingen van de overnamewet die op 28 oktober 2007 van kracht werd.
Het betreft een modernisering en verscherping van de regels met betrekking tot het openbaar overnamebod (Besluit openbare biedingen Wft).

Het Bob bevat de regels die gelden voor een openbaar biedingsproces op aandelen in een beursgenoteerde onderneming. Een biedingsproces vangt aan met de aankondiging van een openbaar bod. In het Bob wordt geregeld onder welke omstandigheden een bod moet worden aangekondigd. Na de aankondiging moet het bod op een gegeven moment ook officieel worden uitgebracht. Dit gebeurt door een biedingsbericht openbaar te maken. Dat biedingsbericht moet worden goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In het Bob wordt daarnaast een aantal termijnen geregeld. Bijvoorbeeld de termijn waarbinnen een bieder, nadat hij een bod heeft aangekondigd, zijn bod moet uitbrengen en hoe lang de termijn minimaal en maximaal mag zijn voor aandeelhouders om hun aandelen aan te melden bij een bieder (aanmeldingstermijn). De AFM ziet erop toe dat bieders deze in het Bob genoemde termijnen naleven. Verder wordt de informatieverschaffing over het bod aan de markt, de aandeelhouders en de werknemers geregeld.

De belangrijkste specifieke elementen zijn (bron: www.minfin.nl):

  • De termijn waarbinnen de bieder een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht moet indienen is verruimd, omdat complexe biedingen meer voorbereidingstijd vergen. De bieder moet een openbare mededeling doen over wanneer hij de aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht zal doen, zodat onduidelijkheid voor de markt wordt voorkomen.

  • Het biedingsbericht dient alle informatie moet bevatten die een aandeelhouder nodig heeft om een verantwoorde beslissing te maken (naast specifiek vereiste informatie), en dat de informatie duidelijk en consequent moet zijn.

  • Toegevoegd is dat bij een concurrerend bod de eerste bieder de mogelijkheid heeft de aanmeldingstermijn te synchroniseren. Ook is toegevoegd dat de bieder éénmaal de door hem geboden prijs mag verhogen. Dat zal voornamelijk spelen als er een concurrerend bod is. Daarnaast is bepaald dat de doelvennootschap zich in haar schriftelijk standpunt ten behoeve van de aandeelhouders moet uitlaten over het concurrerend bod in relatie tot het eerste bod.

  • Een vijandig bod wordt eerder aangekondigd doordat de wachttermijn van 7 dagen is vervallen en het bod geacht wordt te zijn aangekondigd indien de bieder uitspraken gaat doen over o.a. de prijs. Hierdoor vangt het toezicht van de AFM eerder aan.

  • De overnamewet schrijft een prijs voor bij een verplicht bod. Het is mogelijk de Ondernemingskamer te verzoeken deze prijs aan te passen. Hiervoor zijn uitvoeringsregels in het Bob opgenomen.


Dit besluit in de Nederlandse implementatie van richtlijn nr. 2004/25/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 21 april 2004 betreffende het openbaar overnamebod (PbEU L 142). Verdere informatie is op de website van het Ministerie van financiën te vinden.

Internet: www.minfin.nl.


Zie ook: overname, biedingsbericht, verplicht bod, aanmeldingstermijn (bij overnamebod), doelvennootschap (overname), put up or shut up (regeling).Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet