dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Memorial Day
Officiële Amerikaanse feestdag op de laatste maandag in mei waarop ... >>
 Vandaag 27-05-2024
21853 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 middeninkomen
3 letter of representation
4 kongsi
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
27-05fat finger
27-05armoede
26-05beneficiair aanvaarden
26-05nullijn
26-05schijnzelfstandigheid
23-05vakantiegeld
22-05deep technology
22-05helikoptergeld
22-05peer-to-peer markt
22-05greed is good
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Besluit openbare biedingen (Nederland)


Afgekort: Bob.

Het Besluit openbare biedingen bevat de uitvoeringsbepalingen van de overnamewet die op 28 oktober 2007 van kracht werd.
Het betreft een modernisering en verscherping van de regels met betrekking tot het openbaar overnamebod (Besluit openbare biedingen Wft).

Het Bob bevat de regels die gelden voor een openbaar biedingsproces op aandelen in een beursgenoteerde onderneming. Een biedingsproces vangt aan met de aankondiging van een openbaar bod. In het Bob wordt geregeld onder welke omstandigheden een bod moet worden aangekondigd. Na de aankondiging moet het bod op een gegeven moment ook officieel worden uitgebracht. Dit gebeurt door een biedingsbericht openbaar te maken. Dat biedingsbericht moet worden goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In het Bob wordt daarnaast een aantal termijnen geregeld. Bijvoorbeeld de termijn waarbinnen een bieder, nadat hij een bod heeft aangekondigd, zijn bod moet uitbrengen en hoe lang de termijn minimaal en maximaal mag zijn voor aandeelhouders om hun aandelen aan te melden bij een bieder (aanmeldingstermijn). De AFM ziet erop toe dat bieders deze in het Bob genoemde termijnen naleven. Verder wordt de informatieverschaffing over het bod aan de markt, de aandeelhouders en de werknemers geregeld.

De belangrijkste specifieke elementen zijn (bron: www.minfin.nl):

  • De termijn waarbinnen de bieder een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht moet indienen is verruimd, omdat complexe biedingen meer voorbereidingstijd vergen. De bieder moet een openbare mededeling doen over wanneer hij de aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht zal doen, zodat onduidelijkheid voor de markt wordt voorkomen.

  • Het biedingsbericht dient alle informatie moet bevatten die een aandeelhouder nodig heeft om een verantwoorde beslissing te maken (naast specifiek vereiste informatie), en dat de informatie duidelijk en consequent moet zijn.

  • Toegevoegd is dat bij een concurrerend bod de eerste bieder de mogelijkheid heeft de aanmeldingstermijn te synchroniseren. Ook is toegevoegd dat de bieder éénmaal de door hem geboden prijs mag verhogen. Dat zal voornamelijk spelen als er een concurrerend bod is. Daarnaast is bepaald dat de doelvennootschap zich in haar schriftelijk standpunt ten behoeve van de aandeelhouders moet uitlaten over het concurrerend bod in relatie tot het eerste bod.

  • Een vijandig bod wordt eerder aangekondigd doordat de wachttermijn van 7 dagen is vervallen en het bod geacht wordt te zijn aangekondigd indien de bieder uitspraken gaat doen over o.a. de prijs. Hierdoor vangt het toezicht van de AFM eerder aan.

  • De overnamewet schrijft een prijs voor bij een verplicht bod. Het is mogelijk de Ondernemingskamer te verzoeken deze prijs aan te passen. Hiervoor zijn uitvoeringsregels in het Bob opgenomen.


Dit besluit in de Nederlandse implementatie van richtlijn nr. 2004/25/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 21 april 2004 betreffende het openbaar overnamebod (PbEU L 142). Verdere informatie is op de website van het Ministerie van financiën te vinden.

Internet: www.minfin.nl.


Zie ook: overname, biedingsbericht, verplicht bod, aanmeldingstermijn (bij overnamebod), doelvennootschap (overname), put up or shut up (regeling).Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet