dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
thematisch beleggen
Ook: themabeleggen. Bij thematisch beleggen wordt er belegd in ... >>
 Vandaag 18-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 reconciliatie
4 excasso
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
18-04interne markt
18-04bitcoin halving
18-04vermogenswinstbelastin...
18-04pay-or-okay
18-04beleidsdekkingsgraad
18-04schaduwhandel
18-04benchmark
18-04nowcasting
18-04GDPNow
18-04phishing
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

zachte landing (van de economie)


Een uitdrukking om een groeitempo van de economie te omschrijven dat enerzijds voldoende is om een recessie te voorkomen en anderzijds traag genoeg is om niet te leiden tot een hoge inflatie en hoge rentestand.
Om een te hoge inflatie te bestrijden voeren centrale banken een restrictief monetair beleid (monetaire verkrapping) door een verhoging van de rente. De kunst is hierbij dat zo te doen dat de inflatie wordt bestreden zonder een recessie te veroorzaken of te versterken (wat een 'harde landing' zou zijn). Dit is echter moeilijk te bereiken en uiterst zeldzaam.

Voorbeeld

  • 'Uiteindelijk hebben de lonen een grote invloed op de inflatie. Heel begrijpelijk is dat de hoge inflatie is gevolgd door een versnelling van de stijging van de lonen. Inmiddels loopt de loonstijging in navolging van de inflatie terug, maar als zich geen opmerkelijke verbetering van de arbeidsproductiviteit voordoet, zal de loonstijging nog wel een stukje verder moeten verminderen om de inflatiedoelstelling van 2% op de middellange termijn te realiseren. Het zou mij verbazen als dat gebeurt zonder forsere stijging van de werkloosheid. Mijn conclusie is bovenal dat we het inflatieproces waarschijnlijk nog niet volledig begrijpen. Ik denk verder dat de aandelenmarkt te optimistisch is over het zachte landing scenario, waarin de inflatie daalt zonder al te grote conjuncturele schade.'
    Bron: crystalcleareconomics.nl, column Han de Jong - 21-11-2023.

  • 'Fed-voorzitter Jerome Powell waarschuwde donderdag dat het behoorlijk lastig zal zijn de inflatie onder controle te krijgen, 'maar er zijn manieren'. Dat zei hij in een interview met Marketplace. Het onder controle krijgen van de snelst oplopende inflatie in 40 jaar zal 'wat economische pijn' meebrengen en Powell kan een zachte landing niet garanderen. Toch blijft het een topprioriteit, stelde hij......."Een zachte landing betekent dat we teruggaan naar 2% inflatie, terwijl de arbeidsmarkt sterk blijft. Het is een behoorlijke uitdaging om dat nu te bereiken, om meerdere redenen", aldus de Fed-voorzitter. Hij voegt eraan toe dat een krappe arbeidsmarkt de druk opvoert om de lonen te verhogen. Een recessie vermijden - die vaak volgt op agressieve monetaire verkrapping - wordt nog een hele kluif.'
    Bron: Belegger.nl - 13-05-2022.


Engels: soft landing (of the economy).


Zie ook: Goldilocks, oververhitting (van de economie), rentewapen (centrale banken), restrictief monetair beleid, accommoderend monetair beleid, groeivertraging, vertrouwen, onzekerheid, financiële stabiliteit. Vergelijk: oververhitting (van de economie). Tegenovergesteld: harde landing (van de economie).



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter Z.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet