dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
spilkoers
 Vandaag 18-10-2019
19606 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7excasso
8out-of-pocket kosten
9onder embargo
10Beige Book
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
17-10rentecurve
17-10Euro Short Term Rate
17-10referentierente
17-10landroof
17-10last liquid point
17-10bevriezen van tegoeden
17-10directe leningen
17-10Best Global Brand rapp...
17-10schenking met de koude...
17-10schenking met de warme...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

zwartsparen


Zwartsparen is het illegaal aanhouden van spaargeld buiten het zicht van de fiscus, meestal door het geld aan te houden op buitenlandse rekeningen. Anders gezegd, een verhullende term voor belastingontduiking door particulieren die vermogen voor de fiscus verhullen. Iemand die zich hieraan schuldig maakt wordt een zwartspaarder genoemd. Het hoeft, anders dan de naam mogelijk suggereert, hierbij niet te gaan om zwart geld.

Omdat er een te laag vermogen bij de belastingdienst wordt aangegeven wordt er dus ook te weinig vermogensrendementsheffing betaald.
De laatste jaren is zwartsparen minder aantrekkelijk geworden omdat in internationale overeenkomsten is vastgelegd dat over de rente op spaartegoeden in het land waar de rekening wordt gevoerd belasting wordt geheven en rentegegevens worden uitgewisseld.

In het recente verleden zijn lijsten met rekeninghouders bij buitenlandse banken (met name in Luxemburg en Liechtenstein) in handen van de fiscus gekomen die daarmee tracht om alsnog met terugwerkende kracht belasting (plus boete) te incasseren. Hierover worden een groot aantal juridische procedures gevoerd, overigens met wisselend succes voor de fiscus.

Voorbeeld
'Zwartsparen is dus niets nieuws. Maar het harde optreden van de fiscus tegen de belastingontduikers is dat wel. „De strijd tegen zwartspaarders is eigenlijk met een cadeautje begonnen”, vertelt fiscaal advocaat Angelique Perdaems van Hertoghs advocaten, co-auteur van het boek ‘De jacht op buitenlands vermogen’, over de aanpak van zwartspaarders. Het cadeautje komt in 2000 van de Belgische staat, die de Belastingdienst microfiches overhandigt van de Luxemburgse bank KBL met de namen van duizenden Nederlandse rekeninghouders en hun rekeningsaldo in 1994.'
Bron: NRC - 23-08-2019.


Zie ook: zwartspaarder, zwartwassen, bankgeheim, belastingvlucht, belastingontduiking, inkeerregeling, fiscale regularisatie, witwassen, brievenbusmaatschappij, international financial centre, belastingparadijs, offshore fund, offshore financial centre, unit trust, Non-Cooperative Countries and Territories.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter Z.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet