Afgekort: vte.
Het voltijdequivalent van een baan van een werknemer wordt bepaald door de overeengekomen jaarlijkse arbeidsduur behorende bij deze baan te delen door de overeengekomen jaarlijkse arbeidsduur behorende bij een voltijdbaan.
Een voltijdequivalent is een methode om de hoeveelheid arbeid - bijvoorbeeld in een project - uit te drukken. Een werknemer die slechts 2 volledige werkdagen per werkweek werkt gedurende het hele jaar, staat gelijk aan 0,4 voltijdequivalent op jaarbasis. Werkt iemand het jaar rond, 5 dagen per week, dan gaat het om 1 voltijdequivalent op jaarbasis. Twee halve banen (elk 0,5 vte) vormen samen een arbeidsvolume van één arbeidsjaar.
Voorbeeld
'In de afgelopen zeven jaar is het arbeidsvolume gemeten in arbeidsjaren (vte’s) in de overheidssector steeds toegenomen. Daarvoor daalde dit arbeidsvolume juist zeven jaar lang. In 2024 bedroeg de hoeveelheid werk bij de overheid 1,1 miljoen vte. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. ... Van 2018 tot en met 2024 was de grootste groei bij het gesubsidieerd onderwijs (54 duizend vte; +15 procent), de Rijksoverheid (51 duizend vte; +30 procent), en de gemeenten (28 duizend vte; +18 procent). De gehele overheid groeide met 154 duizend vte of 16 procent. In de nasleep van de kredietcrisis leidden bezuinigingen bij de overheid vanaf 2011 tot een daling van het arbeidsvolume gemeten in vte’s. Sinds 2018 stijgt het aantal vte echter weer.'
Bron: CBS - 02-07-2025.
Engels: full-time equivalent (FTE).
Zie ook: arbeid, arbeidsduur, arbeidsjaar, arbeidsvolume, voltijdbaan, deeltijdbaan, headcount.
|