dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Commissie Economische en Monetaire Zaken
Afgekort: ECON, ECON-commissie. Ook: EP-Commissie Economische en ... >>
 Vandaag 22-06-2024
21876 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Informations- und Forsch...
2 FBA
3 Dogs of the Dow
4 Institut für Wirtschafts...
5 gedragseconomie
 Thema's
 Recent verbeterd
21-06Commissie Economische ...
21-06betalingstermijn
20-06prisoners' dilemma
20-06strafbankje
20-06buitensporig tekortpro...
20-06checks and balances
20-06magneetstrip
20-06ingebrekestelling
20-06beurskapitalisatie
20-06marktkapitalisatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

gratis geld 1. Een contradictio in terminis, want geld is niet gratis, maar kost rente als het geleend wordt en geld verdienen - bijvoorbeeld met beleggen of ondernemen - gaat altijd gepaard met het nemen c.q het lopen van risico.
  Zelfs bij een rente van 0% is er doorgaans geen sprake van gratis geld als het risico-rendementsprofiel goed geanalyseerd wordt. Wat voor de ene partij in een transactie gratis is zal voor de tegenpartij meestal risicovol zijn. Zoals het gezegde luidt: "there is no such thing as a free lunch in finance".
  Bovendien, als er al in financiële markten gratis geld te verdienen valt, dan zal de potentiële winst al gevolg van arbitrage meestal snel verdwijnen. Anders gezegd, als er geld op straat ligt zullen passanten dat meestal heel snel oprapen.

  Voorbeeld
  'Het was dinsdag voor het eerst dat de Nederlandse staat een dertigjarige obligatie in de markt plaatste, met een coupon van 0,0%. Geen rente. Geen cent. Niets. Nada. Noppes. Gratis geld, heet dat in de volksmond. Onwaarschijnlijk: je neemt afscheid van je geld, krijgt dertig jaar geen cent en dan mag je blij zijn als je aan het einde van de rit je geld terugkrijgt. ........Dat de Nederlandse staat gretig gebruikt maakt van deze mogelijkheid, kun je hem uiteraard moeilijk kwalijk nemen. Gratis geld, wat wil je nog meer? Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken, zeker niet als je een overheidstekort van 7,6% te financieren hebt. Toch is dat precies wat beleggers — de andere kant van deze transactie — nou juist wel zouden moeten doen: dat paard eens heel goed in de bek kijken. Gewoon, afstand nemen en eens serieus stilstaan bij de risico-rendementverhouding van deze obligatie. Wat dat rendement betreft zijn we snel klaar. Niets. Nada. Noppes. In nominale termen dan toch, want je echte (reële) rendement, staat of valt uiteraard met de inflatie die de komende dertig jaar lang zal optreden.'
  Bron: FD.nl, column Lucas Daalder - 22-09-2020.

 2. Ook: subsidie, gift, schenking.


Engels: free money.


Ad 1, zie ook: goedkoop geld, geld lenen kost geld, free lunch, easy money, helikoptergeld, cheap money, voorschotfraude, arbitrage, arbitrageprincipe, rent seeking, risico, rendement, risico-rendementsprofiel. Vergelijk: dood geld, grof geld. Ad 2, zie ook: schenking, subsidie, gift, donatie, dotatie, om niet, à fonds perdu, voor Sinterklaas spelen.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter G.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet