Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
roadshow
Een reeks presentaties, een promotietour. In de financiële wereld ... >>
 Vandaag 30-05-2020
19999 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 option to defer
4 R-squared
5 arm's length-beginsel
 Thema's
 Recent verbeterd
30-05ondergronds bankieren
30-0560min-economie
30-05anderhalvemetereconomi...
29-05Economic Sentiment Ind...
29-05herstelfonds
29-05steunfonds
29-05roadshow
29-05Douwe Egbertsje
29-05M&M
28-05hypotheekrente
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

helikoptergeld


Beeldspraak, een metafoor voor het aanzetten van de geldpers aanzetten en geld ‘uitstrooien’ onder de bevolking door de autoriteiten of de centrale bank.
Dat kan op verschillende wijzen.

Bijvoorbeeld doordat de centrale bank geld ‘uitstrooit’ onder de bevolking, door rechtstreeks geld op bankrekeningen van burgers te storten of een cheque te overhandigen. Er wordt op grote schaal gratis geld aan iedereen uitgedeeld, als zouden de bankbiljetten in grote hoeveelheden vanuit een helikopter naar beneden worden gegooid. Tegelijkertijd beloven de autoriteiten dat ze op een later tijdstip geen belastingen zullen heffen om de extra middelen terug te verdienen.
Het helikoptergeld zou een positief effect moeten hebben op de consumentenbestedingen en moeten leiden tot hogere prijzen.

Helikoptergeld is een oneigenlijke vorm begrotingsbeleid, omdat de burger geld ontvangt ter stimulering van de economie. De burgers ontvangen dit geld echter niet van de overheid, maar via de balans van de centrale bank, terwijl begrotingsbeleid geen taak is van de centrale bank.

Een andere variant loopt via de staat. Hierbij geeft de staat de burgers een grote belastingverlaging, die gefinancierd wordt met nieuwe staatsleningen, die meteen door de centrale bank worden opgekocht (opkoopprogramma). De centrale bank kan de overheidsschuld direct kwijtschelden.

Bij het inzetten van helikoptergeld wordt de geldhoeveelheid op grote schaal verruimd door het aanzetten van de geldpers; dit is een vorm van monetaire financiering.

Het idee van helikoptergeld is door de Amerikaanse econoom Milton Friedman in de jaren ’60 gelanceerd.

Voorbeeld

  • 'Is helikoptergeld een goed alternatief? - "Ik heb lang gehoopt dat ik deze vraag niet serieus hoefde te nemen. Maar ik zie dat er toch een discussie aan het ontstaan is. Helikoptergeld is begrotingsbeleid via de balans van de centrale bank, en daar is deze niet voor bedoeld. Als regeringen vinden dat elke Europese burger duizend euro extra in de portemonnee moet krijgen, dan moeten ze dat vooral zelf organiseren. Als wíj het doen, slaat het een gat in onze balans. Helikoptergeld is gewoon geld dat je weggeeft, zonder dat daar op onze balans iets tegenover staat. De verliezen die dit oplevert zullen uiteindelijk door de belastingbetaler moeten worden opgevuld."
    Bron: NRC.nl - Interview met Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank - 24-03-2016.

  • 'Helikoptergeld in Hongkong: volwassen inwoners krijgen 1.200 euro - Volwassen inwoners van Hongkong kunnen binnenkort een extraatje van de overheid verwachten. De Hongkongse regering gaat namelijk geld uitdelen om de economie van de speciale administratieve regio aan te jagen. Volwassen inwoners krijgen binnenkort 10.000 Hongkong dollar, omgerekend ongeveer 1.200 euro. De maatregel wordt genomen om de bevolking aan te sporen om meer uit te geven. De Hongkongse economie sputtert al tijden als gevolg van uitbraak van het coronavirus in de regio en de aanhoudende demonstraties in het land.'
    Bron: Nu.nl - 26-02-2020.

  • 'Omdat onconventionele tijden vragen om onconventionele maatregelen, kan de Federal Reserve (Fed) ervoor kiezen helikoptergeld in te zetten om de economische impact door het coronavirus de verzachten. Dat betoogt macrostrateeg Steve Donzé van vermogensbeheerder Pictet AM. Nadat de Fed eerder de beleidsrente met 100 basispunten verlaagde en een kwantitatief verruimingsbeleid aankondigde, denkt Donzé dat - om het risico op deflatie te verlagen - helikoptergeld een instrument kan zijn om een economische crisis verder te bezweren.'
    Bron: analist.nl - 18-03-2020.


Engels: helicopter money.


Zie ook: monetaire financiering, geldhoeveelheidsbeleid, monetaire verruiming, kwantitatieve verruiming, easy money, stimuleringsbeleid, gratis geld, geldpers, helicopter Ben, coronacrisis.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter H.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet