dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
klimaatpauper
 Vandaag 22-04-2019
19120 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-04appeltje voor de dorst
22-04fiscale stelsel
22-04belastinghervorming
22-04belastingstelsel
21-04energiearmoede
21-04klimaatpauper
21-04handelspolitiek
21-04rainmaker
21-04winner-takes-all markt
21-04Nieuwe Zijderoute
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

central counterparty


Afgekort: CCP. Meervoud: CCPs.

Ook: central counterparty clearing house. Letterlijk: centrale tegenpartij.
Een 'central counterparty' is een benaming voor een partij in de Europese effectenmarkt die zorgt voor de clearing en settlement van effecten en afgeleide producten (derivaten).
Central counterparties staan tussen koper en verkoper in en zorgen voor de garantie van aan een transactie verbonden rechten en verplichtingen. Die partijen zijn deelnemers (leden van of aandeelhouders in) central counterparty.

De central counterparties zorgen ervoor dat er altijd een matched book is, tegenover elke koper staat een verkoper met een identieke tegengestelde transactie (qua omvang, looptijd, prijs en dergelijke); door de central counterparty is echter de rechtstreekse band tussen koper en verkoper weggenomen, de central counterpartij fungeert als tegenpartij (staat tussen koper en verkoper in).
Door het matched book is er geen sprake van marktrisico (waaronder ook koersrisico). Mocht echter een bepaalde partij omvallen, dan ontstaat er een 'unmatched book', en wordt een deel van de positie blootgesteld aan marktrisico.
Het kredietrisico tracht men te minimaliseren door extra zekerheden van partijen te vragen (margin, onderpand).
Op het moment dat een partij omvalt moet de central counterparty voldoende buffers hebben om de schok op te kunnen vangen en de risico's te mitigeren via bepaalde procedures, zoals het afwikkelen van de positie van de omgevallen partij.

Een CCP of clearinghuis is dus een belangrijke partij voor het goed kunnen functioneren van een de effectenhandel en draagt bij aan financiële stabiliteit. Maar er blijven aanzienlijke risico's...

Voorbeeld
'De repomarkt kent nog lang niet de grootste geldstromen. In de markt waar centrale tegenpartijen of central counter parties (CCP’s) opereren worden alleen al bij de OTC derivatenhandel voor een kleine € 600.000 mrd aan contracten afgewikkeld, ruim meer dan het bruto nationale product van de hele wereld samen. De CCP’s zijn heel nuttig, want zij kunnen tegenpartijrisico’s verkleinen en de transparantie vergroten. Probleem is wel dat er maar een paar van die CCP’s zijn en we dus erg afhankelijk zijn van hun goed functioneren. Als u denkt dat ABN Amro of ING too big to fail zijn, zou ik zeggen ‘you ain’t seen nothing yet’.'
Bron: FD.nl - 21-09-2015.


Zie ook: clearing, clearinghuis, clearing corporation, central counterparty clearing house, tegenpartij, omvallen, tegenpartijrisico, settlementrisico, marktrisico, koersrisico, kredietrisico, buffer, margin, collateral, onderpand. Vergelijk: central securities depository, CSD.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet