Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
President's Day
 Vandaag 17-02-2020
19878 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 AFM-mannetje
2 International Bank Accou...
3 arm's length-beginsel
4 rentmeesterschap
5 middeninkomen
 Thema's
 Recent verbeterd
17-02dubbel stemrecht
17-02loyaliteitsaandelen
17-02gedeeld bestuursvoorzi...
17-02one share one vote (pr...
17-02big bath
17-02fear of missing out
17-02perfecte storm
17-02duo-CEO-schap
17-02Hanzeliga
17-02zuinige vijf
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

belastinginversie


Ook: inversie, bedrijfsinversie. Een transactie waarbij een bedrijf een dochteronderneming van een nieuw moederbedrijf in een ander land wordt, om zodoende onder een gunstiger belastingregime te vallen: het bedrijf verplaatst het financiële hoofdkantoor naar een land met een gunstiger belastingregime en keert zich als het ware binnenste buiten (inversie). Ondanks de verplaatsing van het hoofdkantoor blijft het economisch zwaartepunt in het land van herkomst liggen.
Zoiets zou bijvoorbeeld gerealiseerd kunnen worden door middel van een overname van een bedrijf in het buitenland, waarin vervolgens het hoofdkantoor wordt gevestigd. Deze praktijk wordt vooral door bedrijven uit de VS toegepast.

Voorbeeld
'Een groeiend aantal grote Amerikaanse bedrijven heeft plannen om zich in een Europees land met lagere belastingtarieven te vestigen, melden media in de VS. Enkele van de grootste Nederlandse kantoren – De Brauw Blackstone Westbroek, NautaDutilh, Stibbe – zouden deze bedrijven vaker adviseren over de mogelijkheden tot een zogenoemde inversie. Dit terwijl president Obama hiervoor een stokje probeert te steken met een wetswijziging. De truc waar de Amerikaanse regering zich momenteel over opwindt, is overigens volkomen legaal volgens de huidige wetgeving. Een Amerikaanse multinational doet een overname in een land met een lager vennootschapsbelastingtarief – in de VS 39%, in bijvoorbeeld Nederland 25% -, om vervolgens in de praktijk vooral de postbus in dat betreffende land te vestigen en zo te ontsnappen aan die hogere Amerikaanse belastingen. De hoofdactiviteiten blijven zich intussen in de VS afspelen. Groot-Brittannië wordt per ingang van volgend jaar een nog aantrekkelijker land voor zulke doeleinden; het belastingtarief daalt daar naar 20%.'
Bron: Advocatie.nl - 30-07-2014.

Op 22 september 2014 werden in de VS maatregelen afgekondigd die deze praktijk aan banden moet leggen, dan wel bemoeilijken.

Engels: inversion, tax inversion, corporate inversion.


Zie ook: belastingroute, belastingklimaat, belastingontwijking, belastingvlucht, belastingvoordeel, multinational, vestigingsland, domicilie, statutaire zetel, vestigingsklimaat, GAFA-belasting.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet