Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
President's Day
 Vandaag 17-02-2020
19876 begrippen & definities
 Thema's
 Recent verbeterd
16-02zuinige vijf
16-02groeibriljant
16-02steward ownership
16-02gedeeld bestuursvoorzi...
16-02variabele beloning
16-02Hanzeliga
16-02co-CEO
16-02duotop
16-02duo-CEO-schap
16-02Waarschuwingenregister...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

Libra


Latijn voor weegschaal, waag, gelijkheid, pond. Een door techbedrijf Facebook in juni 2019 gelanceerde cryptomunt die in de loop van 2020 beschikbaar zou moeten zijn voor de bijna 2,4 miljard mensen die actief zijn op Facebook, Messenger en WhatsApp en mogelijk andere toepassingen die zich hierbij aansluiten.
Gekscherend ook wel de 'Zuck Buck' genoemd, een samentrekking van Zuckerberg (topman van Facebook) en buck (bijnaam voor de Amerikaanse dollar).

De Libra is ontworpen als een zogeheten stablecoin; de waarde wordt hoogstwaarschijnlijk gekoppeld aan een mandje met belangrijke internationale munten, zoals de dollar en de euro. Zo moeten grote koersschommelingen worden voorkomen.

Er komt naar verluid een aparte organisatie - Libra Association - los van Facebook, die toezicht zal houden op de Facebook-munt.
Gesteld wordt dat elke deelnemende organisatie tien miljoen dollar moeten inleggen in een fonds dat als onderpand zal dienen voor de nieuwe munt. Het sociale netwerk hoopt dat er in totaal honderd organisaties zullen zijn die allemaal tien miljoen dollar inleggen.

Voorbeeld
'Facebook heeft overeenkomsten met onder meer Visa, Mastercard, PayPal, Uber en Booking.com getekend over de cryptomunt Libra, die het bedrijf volgende week lanceert. Dat meldt The Wall Street Journal. Dertien financiële spelers, techgiganten en e-commercebedrijven investeren samen zo'n 10 miljoen dollar (8,8, miljoen euro) in het consortium dat over de cryptomunt zal gaan, melden bronnen aan de Amerikaanse krant. Het geld zal gebruikt worden om de munt te ontwikkelen.'
Bron: Nu.nl - 14-06-2019.

De aankondiging van Facebook heeft gemengde reacties uitgeroepen. Verschillende deskundigen maken zich zorgen over de gevolgen die de Libra zou kunnen hebben voor financieel systeem (onder meer de financiële stabiliteit, kwetsbaarheid voor een storing of cyberaanval, enzovoorts). Daarnaast heeft techgigant Facebook een bedenkelijke reputatie als het gaat om privacy; wat gaat Facebook bijvoorbeeld doen met betaaldata? Ook zijn er zorgen over het eventueel gebruik voor witwassen of financiering van terrorisme.

En hoe zit het met de marktmacht van Facebook: hoeveel meer macht trekt Facebook naar zich toe als het straks ook als bank gaat opereren?
Facebook wordt spottend en met enige zorg soms ook aangeduid als 'Facebank' genoemd.


Zie ook: techbedrijf, Frightful Five, Big Tech, cryptografisch geld, stablecoin, vrij bankieren, geldschepping, betaalgegevens, financiële stabiliteit, Facebank, Zuck Buck. Vergelijk: digitale centralebankmunt.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter L.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet