Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
just-in-time
 Vandaag 31-03-2020
19979 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 A- en B-aandelen Royal D...
3 R-squared
4 transferunie
5 force majeure
 Thema's
 Recent verbeterd
31-03Centraal Insolventiere...
31-03betalingstermijn
31-03Tijdelijke Noodmaatreg...
31-03coulanceregeling
30-03zwarte zwaan
30-03voucher
30-03middleman
30-03corona-obligaties
30-03Financial Conditions I...
30-03pintransactie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

executeur


Vlaanderen: testamentuitvoerder.
Vroeger: executeur testamentair.

Een door de erflater bij uiterste wilsbeschikking benoemde persoon die belast is met de afwikkeling van de nalatenschap. Het is de persoon die waakt over de uitvoering van het testament volgens de wil van de erflater, na diens overlijden.
Dat kan iedereen zijn: een familielid, een vriend, notaris of rechtspersoon.
Sinds 2003 spreekt de Nederlandse wet niet meer van de nog steeds bekende term executeur-testamentair maar van executeur.

Onder de taken van de executeur vallen:

  1. Het beheren van de (goederen van de) nalatenschap - Dit behelst alle handelingen die voor een normaal gebruik van de eigendommen/goederen gunstig kunnen zijn. Bijvoorbeeld het laten taxeren van de woning en de inboedel, het innen van vorderingen, het opzeggen van abonnementen of het verkopen van een effectenportefeuille.

  2. Het voldoen van de schulden van de nalatenschap - Het gaat hierbij het niet alleen om de schulden die al opeisbaar waren voor het overlijden van de erflater, maar ook de schulden die tijdens het beheer van de executeur opeisbaar worden. Bijvoorbeeld het betalen van de kosten voor de lijkbezorging, de kosten van het uitvoeren van het testament (met inbegrip van het loon van de executeur), water- en energierekeningen of van belastingaanslagen (onder meer successierechten).


Om de taken goed te kunnen uitvoeren is een executeur verplicht om een boedelbeschrijving op te stellen, een overzicht van alle bezittingen en schulden op de datum van het overlijden van de erflater.

De executeur wordt aangewezen in het testament van de erflater. Dat hoeft de erflater niet te overleggen met de executeur, maar dat mag of kan wel. De opsteller van het testament kan deze executeur altijd wijzigen, door wijziging van het testament. Er kunnen ook meerdere executeurs aangewezen zijn.
Pas als de opsteller van het testament is overleden gaan de nabestaanden of de notaris het testament lezen (tot die tijd is het geheim). De notaris zal de executeur berichten dat deze is aangesteld en onder welke voorwaarden. Op dat moment kan de executeur beslissen of hij wil voldoen aan het verzoek is in het testament. Indien het executeurschap wordt aanvaard verzoekt de executeur aan de notaris een verklaring van executele op te stellen.


Zie ook: nalatenschap, erflater, boedel, boedelbeschrijving, activa, schuld, erfenis, verklaring van executele.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet