dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
HODL
Cultwoord uit de handel in Bitcoins, mogelijk ontstaan als gevolg ... >>
 Vandaag 13-04-2024
21825 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 inducement
3 excasso
4 skin in the game
5 reconciliatie
 Thema's
 Recent verbeterd
12-04begrotingsanker
12-04schaduwhandel
12-04HODL
12-04rentepauze
12-04schaduwbankieren
12-04shadow trading
12-04Great Lockdown
12-04kroningsmunt
12-04global land rush
12-04trendmatig begrotingsb...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Morningstar Style Box


De Morningstar Style Box is een gemakkelijk te begrijpen visuele weergave van fondskarakteristieken (de beleggingsstijl) van beleggingsfondsen.
Met deze grafische weergave die bestaat uit 9 vakken (een matrix van 3 x 3 vakken) is het mogelijk een goed gefundeerde vergelijking te maken en beleggingsportefeuilles samen te stellen op basis van de aandelen die fondsen daadwerkelijk bezitten, in plaats van op basis van veronderstellingen die zijn gebaseerd op de naam van een fonds of andere factoren.

In deze grafische weergave staat de portefeuille van een fonds weergegeven aan de hand van de gewogen gemiddelde marktkapitalisatie van de bedrijven in portefeuille (op de verticale as) en de 'stijl' van de aandelen (op de horizontale as), waarbij aan het ene eind van het spectrum de waardeaandelen, en aan de andere kant de groeiaandelen staan.
Die beleggingsstijl wordt bepaald aan hand van tien groei- en waardefactoren, waaronder de koers-winstverhouding, het dividendrendement, de (verwachte) winstgroei en omzetgroei. Dit raster is daarmee niet alleen een goede indicator voor de huidige stijlvoorkeur van een fonds, maar terugkijkend kan het ook gebruikt worden om te bepalen of de benadering consistent is (geweest) in haar stijlpositionering.

Er bestaat ook een Morningstar Style Box voor beleggingsfondsen die in obligaties beleggen, waar wordt gemeten op basis van kredietkwaliteit en rentegevoeligheid (de gemiddelde duration van alle obligaties in de portefeuille van het fonds).

Voorbeeld
'Groeiaandelen behaalden afgelopen jaar een uitzonderlijke outperformance ten opzichte van waarde-aandelen. Dit maakte eens te meer duidelijk dat de keuze voor een beleggingsstijl enorm belangrijk kan zijn voor het uiteindelijke rendement. Echter, het is niet altijd eenvoudig om een duidelijk beeld te krijgen van de stijl van een fonds. De Morningstar Style Box is dan een nuttig hulpmiddel. Is de stijl eenmaal vastgesteld, dan is het voor beleggers aan te raden de prestaties van een fonds te vergelijken met de meest relevante stijlbenchmark.'
Bron: Belegger.nl, column Ronald van Genderen - 18-05-2021.


Zie ook: Morningstar, beleggingsfonds, beleggingsstijl, gemengde beleggingsstijl, aandeel, groeiaandeel, waardeaandeel, obligatie, kredietkwaliteit, rentegevoeligheid, duration.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter M.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet