dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
symbolisch bedrag
Een bedrag dat (veel) kleiner is en niet in verhouding staat tot ... >>
 Vandaag 08-12-2023
21722 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 uitrookprocedure
3 reconciliatie
4 middeninkomen
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
07-12symbolisch bedrag
07-12earnings before intere...
07-12familiebank
07-12klimaatneutraal
07-12prijsplafond
07-12marktmeester
07-12concurrent crediteur
07-12sellers' inflation
07-12Outrageous Predictions
07-12goudgerand
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

fossiele subsidies


Geen echte subsidies, maar feitelijk een lagere dan gebruikelijke accijns (een belastingvoordeel) of een accijns- of btw-vrijstelling voor fossiele brandstoffen die aan bepaalde bedrijfstakken of voor bepaalde activiteiten wordt verleend.
Onder meer de accijnsvrijstelling voor kerosine, het gebrek aan BTW op vliegtickets en lagere belastingtarieven op energie voor het bedrijfsleven (een verlaagd belastingtarief voor grootverbruikers van elektriciteit).
Dergelijke 'subsidies' zijn omstreden. Klimaatverandering wordt grotendeels veroorzaakt door de stijging van broeikasgassen, waaronder de CO2-concentratie in de atmosfeer. Die stijging is vooral terug te voeren op het gebruik van fossiele brandstoffen (IPCC, 2023). Effectief klimaatbeleid begint dan ook met het uitfaseren van het gebruik van fossiele brandstoffen. Subsidies voor het gebruik van fossiele brandstoffen doen precies het tegenovergestelde en ondermijnen daarmee klimaatbeleid (Bron: ESB.nu).

Voorbeeld
'Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd van GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren waarin het demissionaire kabinet gevraagd wordt scenario's op te stellen voor het afbouwen van de verschillende fossiele 'subsidies'. .......Volgens klimaatactiegroepen zoals Extinction Rebellion wordt daarmee de uitstoot van CO2 fiscaal gestimuleerd, maar er is ook veel kritiek op de term fossiele subsidies. Het gaat namelijk niet om echte subsidies, waarbij de staat geld geeft, maar om lagere belastngtarieven voor bedrijven (ten opzichte van wat consumenten betalen) en belastingvrijstellingen. Die regelingen zijn bedoeld om een gelijk speelveld te crëeren en om te voorkomen dat de industrie zoveel belasting moet betalen dat ze niet meer met het buitenland kan concurreren. Een deel van de fiscale 'subsidies' is ook in internationaal verband afgesproken, zoals de kerosinevrijstelling.'
Bron: Luchtvaartnieuws.nl - 10-10-2023.


Zie ook: fossiele economie, broeikasgas, belasting, accijns, belastingvoordeel, belastingvrijstelling, fossiele brandstoffen, energietransitie, vergroening, belastingprikkel, gelijk speelveld.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter F.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet