dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Doctor Copper
Dr. Koper: bijnaam voor het metaal koper, waarvan de ... >>
 Vandaag 21-05-2024
21852 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 middeninkomen
2 Dogs of the Dow
3 reële waarde
4 dom geld
5 default
 Thema's
 Recent verbeterd
20-05Doctor Copper
20-05welvaartsladder
20-05houdbaarheidssaldo
20-05herverdeling van inkom...
19-05krappe arbeidsmarkt
19-05dom geld
18-05pinstoring
18-05koopkrachtpariteit
18-05Autoriteit Consument &...
18-05Algemene Rekenkamer
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

pig butchering fraude


Pig butchering is een vorm van online oplichting, waarbij mensen op datingapps worden bedrogen nadat ze worden verleid om te investeren in cryptomunten. Dus eigenlijk een combinatie vriendschapsfraude en beleggingsfraude.
De oplichters doen zich voor als succesvolle zakenmensen of aantrekkelijke rijke vrouwen en gebruiken foto's van modellen met een weelderige levensstijl om te laten zien dat je net zo rijk kunt worden door in crypto te investeren. Onder het mom van romantische gesprekken en liefdevolle berichten weten deze fraudeurs slachtoffers binnen korte tijd grote sommen geld afhandig te maken.

Deze vorm van fraude is ontstaan in China en heeft zich sinds eind 2019 wereldwijd verspreid. Bij pig butchering worden slachtoffers eerst verleid met kleine financiële successen ('vetgemest') en liefdevolle berichten, om vervolgens volledig kaalgeplukt (of eigenlijk 'geslacht') te worden.

Voorbeeld
'Zorgen over nieuwe datingfraude, pig butchering: 'Ik voelde me zo dom' - De Fraudehelpdesk maakt zich zorgen over een snel toenemende vorm van oplichting, waarbij mensen op datingapps worden verleid om te investeren in cryptomunten. Uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Austin komt naar voren dat slachtoffers 75 miljard dollar kwijt zijn geraakt aan de scam. ....."Het is een zorgwekkende, nieuwe vorm van beleggingsfraude," zegt Tanya Wijngaarde, woordvoerder van de Fraudehelpdesk. "Het gaat om hoge bedragen, met een gemiddelde van 30.000 euro aan schade en uitschieters van boven de miljoen." De Fraudehelpdesk ontving twee jaar geleden vijftig meldingen van pig butchering, vorig jaar waren dat er 63. "Dat zijn wel alleen onze meldingen. Er zijn ook mensen die het niet melden," zegt Wijngaarde. Ze vindt het zorgwekkend dat mensen zonder dat ze elkaar in het echt hebben ontmoet, identiteitsbewijzen of andere persoonlijke gegevens delen. "Zo zijn ze vatbaar voor identiteitsfraude."'
Bron: NOS - 06-03-2024.


Zie ook: fraude, cryptografisch geld, social engineering, vriendschapsfraude, beleggingsfraude, identiteitsfraude.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter P.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet