dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Europees begrotingsinstrument voor convergentie en concurrentievermogen
 Vandaag 17-06-2019
19234 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9Beige Book
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
17-06Federal funds
17-06QM
17-06qualified majority
17-06GM
17-06gekwalificeerde meerde...
17-06Libra
17-06cryptografisch geld
17-06Raad van Organisatie-A...
17-06ROA
17-06stablecoin
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

rentecurve


Ook: rendementscurve, rentestructuur, yield curve.
Grafiek die de rentestructuur weergeeft; de grafiek toont het verband tussen verschillende looptijden en de verschillende rentetarieven in functie van de tijd (met op de X-as een tijdsschaal en op de Y-as de verschillende rentes).
Getoond wordt het rendement op geldmarktbasis of kapitaalmarktbasis van leningen met eenzelfde kwaliteit (kredietwaardigheid).

De helling van de rendementscurve (Engels: yield curve slope) kan worden gemeten als het verschil tussen de rentevoeten voor twee gekozen looptijden.

De rentecurve is stijgend, steil, normaal of positief als de lange-termijnrente hoger is dan de korte-termijnrente. Dit is ook logisch: hoe langer geldverstrekkers hun liquiditeiten moeten missen, hoe hoger de vergoeding is die men vereist voor het uitlenen ervan.

Ook kan er sprake zijn van een vlakke rentecurve, waarbij de rente op korte en lange termijn (nagenoeg) aan elkaar gelijk zijn.

De rentecurve is dalend, negatief of invers als de korte-termijnrente hoger is dan de lange-termijnrente
Alleen in uitzonderlijke situaties zijn kortlopender leningen duurder dan de langlopende leningen (het effectief rendement op kortlopende leningen is dan hoger dan op langlopende).
Het omkeren van de rentecurve van een stijgende rentecurve naar een dalende rentecurve wordt vaak gezien als een voorbode van een economische recessie (al is dat niet altijd zo). Het is een signaal dat beleggers voor de toekomst lagere rentes en lagere inflatie verwachten, dus pessimistischer zijn over de toekomst.

Voorbeeld
'Op de obligatiemarkt daarentegen staan de seinen juist op rood. In de Verenigde Staten wordt veel betekenis gehecht aan het gedeeltelijk omkeren van de zogenaamde yield curve, de rentestructuur. De rente op vijfjarige staatsleningen is onder de kortetermijnrente terechtgekomen. Meestal is dat een teken van een aanstormende recessie. Dalende rentes komen door stijgende obligatiekoersen.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 03-04-2019.

De rentecurve wordt vaak ook weergegeven op basis van duration of zuivere rentes, de zogenaamde zero-coupon rente (zie: zero-curve).
Ook voor de berekening van de dekkingsgraad van een pensioenfonds is de rentecurve van groot belang.

Engels: yield curve.


Zie ook: rentekromme, rentestructuur, benchmarklening, normale rentecurve, steile rentecurve, dalende rentecurve, vlakke rentecurve, steepener, flattener, yield curve risico, parallelle verschuiving (van de rentecurve), rentearbitrage, par yield curve, zero-curve, benchmarklening, ultimate forward rate, spread to worst, zuivere rente, rentewapen (centrale banken).Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter R.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet