dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
generatielijst
Onderstaand wordt een overzicht gegeven van de opeenvolgende ... >>
 Vandaag 17-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 opschalingskorting
4 excasso
5 penny wise, pound foolish
 Thema's
 Recent verbeterd
17-04buy low, sell high
17-04GDPNow
17-04exorbitant privilege
17-04thematisch beleggen
17-04plakkerige prijzen
17-04plakkerige inflatie
17-04tegenvaller
17-04onderwaardering
17-04bitcoin halving
17-04benchmark
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

terugverdientijd


De terugverdientijd (of pay-back methode) is een hulpmiddel bij investeringsanalyse. Het is de tijd tussen het tijdstip waarop de investeringsuitgaven worden gedaan en de tijd waarop deze uitgaven terug ontvangen worden door middel van de geaccumuleerde netto inkomende geldstromen. De netto inkomende geldstromen worden ook netto cashflow genoemd (= winst na belastingen + afschrijvingen).

Voorbeeld
Een projectinvestering van 2 miljoen euro die jaarlijks 4 ton winst na belasting genereert, heeft een terugverdientijd van 5 jaar.

Naarmate de terugverdientijd langer is, wordt de investering minder interessant omdat de risico's vergroten met de duur van het project. Hoe korter de terugverdientijd, des te aantrekkelijker een investering (minder risico).

De terugverdientijdmethode is een eenvoudig te berekenen getal, maar niet meer dan een ruwe maatstaf; de terugverdientijdmethode heeft serieuze tekortkomingen. Zo wordt geen rekening gehouden met de tijdswaarde van geld (rente, vermogenskosten). Kasstromen die na de terugverdienperiode vallen worden niet meegerekend in de analyse. Er wordt ook geen rekening gehouden met risico's, zoals de onzekerheid rond het al dan niet optreden van toekomstige kasstromen.

Voorbeeld

  • 'Zonnepanelen veel goedkoper dan vorig jaar, terugverdientijd nu zes jaar - Een investering in zonnepanelen verdient zich momenteel in zes jaar terug, concludeert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal in nieuwe berekeningen. Een set van tien panelen kost zo'n 5000 euro, waar dat vorig jaar nog 7500 euro was.'
    Bron: NOS - 04-12-2023.

  • 'De woningen met een cv-ketel die twee jaar lang gevolgd zijn, hadden een gemiddeld gasverbruik van 1850 kuub gas. Met de hybride pomp ernaast, ging dat gebruik terug tot 475 kuub gas. Daar stond dan 2360 kilowattuur aan stroomverbruik tegenover. Voor een kuub gas gebruikten de onderzoekers dan eerst het tarief dat ook in het prijsplafond zit: €1,45. Voor een kilowattuur stroom rekenden zij met €0,40. „Maar gerekend met de actuele tarieven op de markt van mei dit jaar is de besparing €1250 per jaar”, stellen zij. .....Omdat de energietarieven mogelijk zullen stijgen als het kabinet het prijsplafond na 31 december stopt, rekenen onderzoekers erop dat huishoudens meer gaan besparen. „Daarmee neemt de terugverdientijd van de warmtepomp verder af”, aldus de onderzoekers.'
    Bron: Telegraaf - 22-06-2023.


Engels: payback period.


Vergelijk: netto contante waarde, interne rekenrente, profitability index.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet