dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
game changer
 Vandaag 21-07-2019
19343 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9Beige Book
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
20-07NCGC
20-07Code van Manen
20-07Code Frijns
20-07Code Tabaksblat
20-07Nederlandse Corporate ...
20-07voltijdequivalent
20-07deeltijdbaan
20-07voltijdbaan
19-07verborgen kosten
18-07strategische opties
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

securitisatie


Ook: securisatie, effectiseren, effectisering, vertiteling, titrisatie.
Een financiële techniek waarbij activa worden samengevoegd en verkocht als effecten (securities); de overdracht van activa aan een speciaal daartoe opgerichte vennootschap - een special purpose vehicle (SPV) - waarbij de SPV ter financiering verhandelbare effecten uitgeeft die door deze activa worden gedekt; in het Engels worden deze effecten aangeduid met 'asset backed securities' (ABS).

De activa worden als het ware in stukken gehakt, weer in een andere vorm gebundeld en vervolgens weer doorverkocht als effecten. Bij securitisaties gaat het vaak om de bundeling van door banken aan huishoudens en bedrijven verkochte leningen; die worden als verhandelbaar schuldpapier verpakt en verkocht via speciaal daarvoor opgezette securitisatievehikels. In dit verband wordt ook wel de term herverpakte leningen gebruikt.

Door de securitisatie ontstaan verhandelbare effecten. Die zijn er in vele soorten en maten. Voorbeeld is een 'pool' van hypotheken van verschillende looptijden, die dient als onderpand (collateral) voor aandelen die op deze 'pool' worden uitgegeven.
Bij securitisatie-pools kan het gaan om allerlei soorten onderpand, zoals credit card leningen, royalties op filmopbrengsten, platenverkopen of kaartverkoop (zie: future flow-transactie).

De geschiedenis van securitisatie gaat terug tot de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen gestart werd met gestructureerde producten rond bundels ('pools') van hypotheken; doel hiervan was het opzetten van een secundaire markt in hypotheken om zodoende de liquiditeit van hypotheekverschaffers - zoals de Government National Mortgage Association - te vergroten.
Sinds het midden van de jaren tachtig heeft de securisatie-markt een grote vlucht genomen. Het Kwartaalbericht DNB september 2007 meldt bijvoorbeeld voor Nederland: "van vrijwel nihil in 1996 tot EUR 190 miljard in 2007". De steeds verder uitgedijde markt voor securitisatie wordt als een van de oorzaken gezien van de kredietcrisis in 2007-2010. In 2008 liep de omvang van deze markt sterk terug, maar vanaf 2012 tekent zich enig herstel af.

Door securitisatie krijgen banken meer ruimte op de balans.

Voorbeeld
'De Europese Commissie wil de huidige situatie op de kapitaalmarkt aanpakken en doet daarvoor een aantal voorstellen. Er wordt werk gemaakt van harmonisatie en vereenvoudiging van wetgeving op het gebied van securitisatie. Hoewel er een levendige hypothekenmarkt is, blijven asset classes zoals autoleningen en MKB-leningen enorm achter. Bovendien zijn de regels in de lidstaten verschillend.'
Bron: ABN AMRO Insights - 04-04-2018.


Zie ook: kredietrisico, mortgage backed security, collateralized debt obligation, legacy assets, structured investment vehicle, subprime, future flow-transactie, pool(ing), resecuritisation of real estate mortgage investment conduits, gestructureerde producten, herverpakte leningen, kredietcrisis, hefboombeleggen, deleverage, financialisering.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet