dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Bluesky
Volg ons op X
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
cijferseizoen
Ook: bedrijfscijferseizoen, resultatenseizoen, winstcijferseizoen, ... >>
 Vandaag 30-04-2025
22139 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 pro memorie
3 valutakoersrisico
4 reconciliatie
5 ding flof bibs
 Thema's
 Recent verbeterd
29-04stukken
29-04kassabon
29-04cijferseizoen
29-04Digital Markets Act
29-04valutakoersrisico
29-04shoulder surfing
29-04vuistpand
29-04jubeljaar
29-04verjubelen
29-04schuldverlichting
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8penny wise, pound foolis...
9arm's length-beginsel
10negatief eigen vermogen
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

securitisatie


Ook: securisatie, effectiseren, effectisering, vertiteling, titrisatie.
Een financiële techniek waarbij activa worden samengevoegd (gebundeld) en verkocht als effecten (securities); de activa worden overgedragen aan een speciaal daartoe opgerichte vennootschap - een special purpose vehicle (SPV) - waarbij de SPV ter financiering verhandelbare effecten uitgeeft die door deze activa worden gedekt; in het Engels worden deze effecten aangeduid met 'asset backed securities' (ABS).

De activa worden als het ware in stukken gehakt, weer in een andere vorm gebundeld en vervolgens weer doorverkocht als effecten. Bij securitisaties gaat het vaak om de bundeling van door banken aan huishoudens en bedrijven verkochte leningen; die worden als verhandelbaar schuldpapier verpakt en verkocht via speciaal daarvoor opgezette securitisatievehikels. In dit verband wordt ook wel de term herverpakte leningen gebruikt.

Door de securitisatie ontstaan verhandelbare effecten. Die zijn er in vele soorten en maten. Voorbeeld is een 'pool' van hypotheken van verschillende looptijden, die dient als onderpand (collateral) voor aandelen die op deze 'pool' worden uitgegeven.
Bij securitisatie-pools kan het gaan om allerlei soorten onderpand, zoals credit card leningen, royalties op filmopbrengsten, platenverkopen of kaartverkoop (zie: future flow-transactie).
Door securitisatie krijgen banken meer ruimte op de balans.

De geschiedenis van securitisatie gaat terug tot de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen gestart werd met gestructureerde producten rond bundels ('pools') van hypotheken; doel hiervan was het opzetten van een secundaire markt in hypotheken om zodoende de liquiditeit van hypotheekverschaffers - zoals de Government National Mortgage Association - te vergroten.
Sinds het midden van de jaren tachtig heeft de securisatie-markt een grote vlucht genomen. Het Kwartaalbericht DNB september 2007 meldt bijvoorbeeld voor Nederland: "van vrijwel nihil in 1996 tot EUR 190 miljard in 2007".

De steeds verder uitgedijde markt voor securitisatie wordt als een van de oorzaken gezien van de kredietcrisis in 2007-2010. Zo is gebleken dat securitisaties te complex geworden waren waardoor onderliggende risico’s onvoldoende zichtbaar waren (zoals van de zogeheten ‘rommelhypotheken’). Bovendien gaven zij foute financiële prikkels, zoals het zoveel mogelijk verstrekken van leningen vanwege de daarbij behorende provisie-inkomsten, ongeacht de kredietkwaliteit.
Sinds 2007 daalden de uitstaande securitisaties sterk. Als reactie op de financiële crisis werden verschillende maatregelen genomen. Voor beleggers werden bijvoorbeeld hogere kapitaaleisen ingesteld, terwijl het voor de oorspronkelijke kredietverstrekkers onder meer verplicht werd om een deel van de securitisaties zelf te houden. Vanaf 2012 tekent zich enig herstel af.

Voorbeeld

  • '....voor het eerst sinds 2007 was er afgelopen jaar dus een substantiële groei van de uitstaande Nederlandse securitisaties die aan beleggers zijn verkocht. Bij deze toename spelen vooral niet-bancaire partijen die de laatste jaren de securitisatiemarkt hebben betreden een rol. Dat zijn met name financiers van zogeheten ‘buy to let’ (verhuur)-hypotheken, consumentenleningen en autoleases. Hierdoor namen securitisaties die betrekking hebben op deze leningen toe. Maar ook banken securitiseerden meer dan in recente jaren; het merendeel van de in 2024 nieuw gesecuritiseerde leningen betrof dan ook woninghypotheken.'
    Bron: DNB nieuws - 08-04-2025.

  • 'Het aandeel van securitisatievehikels in de Nederlandse markt voor woninghypotheken neemt al enkele jaren af. Financiële instellingen financieren hun woningkredieten steeds vaker elders. Financiële instellingen securitiseren woninghypotheken om hun financieringsbronnen te diversifiëren en hun risico’s te spreiden. Securitisatievehikels nemen het krediet over en verhandelen die woninghypotheken in verpakte obligaties.'
    Bron: ESB - 08-01-2025.

  • 'Het komt neer op een forse chirurgische ingreep: van een wereldspeler met een grote zakenbank in New York wil Credit Suisse zich omvormen tot een bank die zich toelegt op vermogensbeheer en de Zwitserse thuismarkt. Een bank die minder risico’s neemt, zo zei een bestuurslid tegen de Financial Times. .......Voorzitter Lehmann sprak van een „simpeler, meer gefocust bedrijfsmodel”. Waar de bank nu nog 49 procent van de inkomsten op Wall Street verdient, moet straks 85 procent van de inkomsten verdiend worden via vermogensbeheer en het bedienen van klanten in eigen land. Om dat te bereiken heeft Credit Suisse de securitisatie-afdeling in de VS, die hypotheken en andere leningen verpakt en doorverkoopt, in de etalage gezet.'
    Bron: NRC - 01-11-2022.

  • 'De Europese Commissie wil de huidige situatie op de kapitaalmarkt aanpakken en doet daarvoor een aantal voorstellen. Er wordt werk gemaakt van harmonisatie en vereenvoudiging van wetgeving op het gebied van securitisatie. Hoewel er een levendige hypothekenmarkt is, blijven asset classes zoals autoleningen en MKB-leningen enorm achter. Bovendien zijn de regels in de lidstaten verschillend.'
    Bron: ABN AMRO Insights - 04-04-2018.


Engels: securitisation.


Zie ook: gestructureerde producten, herverpakte leningen, onderpand, vehikel, special purpose vehicle, asset-backed securities, kredietrisico, mortgage backed security, collateralized debt obligation, legacy assets, buy-to-let, structured investment vehicle, subprime, future flow-transactie, pool(ing), autolening, resecuritisation of real estate mortgage investment conduits, Packaged Retail and Insurance-based Investment Products, Dutch Securitation Association, hefboombeleggen, deleverage, financialisering, kredietcrisis, financiële crisis.






 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet