Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
scenario-analyse
 Vandaag 07-04-2020
19986 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 A- en B-aandelen Royal D...
4 Dogs of the Dow
5 bull trap
 Thema's
 Recent verbeterd
06-04Weekly Economic Index
06-04voucher
06-04internetbroker
06-04scenario-analyse
06-04reshoring
06-04Washington Consensus
05-04senicide
05-04geronticide
05-04opschalen
05-04nowcasting
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

weerderivaten


Financiële instrumenten, waarvan de waarde afgeleid is van klimatologische omstandheden. De onderliggende waarde een weerindex. Op die index kunnen dan afgeleide instrumenten worden gebaseerd, zoals swaps, futures en opties. Deze instrumenten worden gebruikt om aanvankelijk sterk geconcentreerde risico's te spreiden via de financiële markten, waar weer partijen bereid zijn deze risico's deels over te nemen.

Het zijn instrumenten die door professionele partijen - zoals ondernemingen - worden gebruikt om zich in te dekken ('hedgen') tegen klimaatgerelateerde risico's als de gevolgen van schommelingen in temperatuur, de hoeveelheid regenval of sneeuwval, vochtigheid, windsnelheid en dergelijke.
De weerderivaten worden door partijen gebruikt, waarvan de opbrengsten en/of kosten sterk gekoppeld zijn aan klimaatomstandheden. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitsproducenten.

Weerderivaten worden ook wel tot de categorie 'disaster insurance' (natuurrampverzekeringen, catastrofeverzekering) gerekend. Bij natuurrampen gaat het om gebeurtenissen die slechts zelden optreden, maar die als ze optreden geweldige grote gevolgen hebben, zoals het verlies van veel mensenlevens en een enorme, langjarige economische/financiële schade.
Bij weerderivaten gaat het echter in de meeste gevallen om zaken die met een hoge waarschijnlijkheid optreden, maar waarvan de gevolgen verhoudingsgewijs redelijk te overzien zijn, net als bijvoorbeeld hagelschade voor fruittelers (heel vervelend, maar niet onoverkomelijk, eist uiterst zelden mensenlevens). Vaak zijn de risico's seizoensgerelateerd.

De waarde van deze instrumenten is gekoppeld aan bepaalde tijdsperioden (bijvoorbeeld week, maand, jaar). Bij de ontwikkeling van deze producten is de beschikbaarheid van betrouwbare, langjarige dataseries met betrekking tot specifieke klimaatontwikkelingen c.q. weersomstandigheden essentieel; integriteit van deze data is groot belang.

Engels: weather-derivatives.


Zie ook: weerrisico, disaster insurance, windhandel, afgeleide instrumenten. Vergelijk: wafelhuisindex.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet