dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
groene energie
 Vandaag 20-07-2019
19338 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9Beige Book
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
19-07verborgen kosten
18-07strategische opties
18-07home run
18-07wiebelpensioen
18-07duurhuurder
18-07buy-to-let
18-07koopstarter
18-07rendementstoerisme
18-07lege vennootschap
18-07deeltijdklem
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

peer-to-peer lenen


Afgekort: P2P lenen. Engels: P2P lending of social lending.

Leentransacties rechtstreeks tussen particulieren zonder tussenkomst van professionele financiële instellingen zoals banken. Door de uitschakeling van de traditionele bemiddelaars zijn beide partijen voordeliger uit.
Leners (geldnemers) en uitleners (geldverstrekkers) worden via internet bij elkaar gebracht; de exploitant van de desbetreffende website ontvangt een percentage voor iedere tot stand gekomen transactie. Het gaat dus primair om kredietbemiddeling.
In een peer-to-peer leencontract staat één lener meestal tegenover meerdere uitleners; daarmee wordt het risico voor de geldverstrekkers beperkt (spreiding van risico). De bemiddelaars geven ook vaak informatie over het betaalgedrag en de kredietwaardigheid van de geldnemer.

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bestaat het fenomeen P2P lenen al enkele jaren; bekende online platforms voor 'person-to-person lending' zijn Prosper (www.prosper.com), GlobeFunder (www.globefunder.com) en Zopa (www.zopa.com). Ook in Nederland worden er initiatieven op dit vlak ontplooid, bijvoorbeeld door Boober (www.boober.nl).

Vooralsnog vormt peer-to-peer lenen een alternatieve investerings- of leenmogelijkheid, en nog geen bedreiging voor de gevestigde financiële instellingen; het is echter wel een vorm van kredietbemiddeling die sterk in opmars is.

De Autoriteit Financiële Markten heeft vastgesteld dat de bemiddeling tussen uitleners en inleners niet vergunningplichtig is, zolang de uitleners niet de status hebben van professionele aanbieders. De uitleners zelf moeten een vergunning aanvragen wanneer zij willen optreden als professionele kredietverstrekkers; daarvan is ook sprake als een uitlener aan meer dan 100 personen leent of het totaalbedrag van de door hem verstrekte leningen meer dan € 39.000 bedraagt.

Als een professionele kredietverstrekker gebruik maakt van een bemiddelaar om niet-professionele leners te bereiken, dan heeft zowel de aanbieder als de bemiddelaar een vergunning nodig.


Zie ook: krediet, kredietgever, desintermediatie. Vergelijk: peer-to-peer betalen, peer-to-peer markt.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter P.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet