dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Bund
 Vandaag 23-03-2019
19044 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-03Bund
22-03Raad van Wijzen
22-03Sachverständigenrat
22-03fusie
21-03surveillance capitalis...
21-03surveillancekapitalism...
20-03World Happiness Report
20-03Federal funds
20-03Federal Open Market Co...
20-03Mercantilisme
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Chicago Board Options Exchange Volatility Index


Afgekort: VIX, VIX-index, CBOE VIX-index.
Ook: Fear Index, bibberindex of paniekmeter.

Een index die de gemiddeld verwachte volatiliteit op korte termijn weergeeft; de index wordt door de Chicago Board Options Exchange (CBOE) berekend op basis van de implied volatility van alle out-of-the-money calls en puts op een bepaalde aandelenindex die in de komende twee maanden aflopen, hierbij worden alle implied volatilities terugrekenend naar een 30-daags periode; de volatiliteitsindex wordt weergegeven als een percentage. De berekening geschiedt real-time op basis van de bied- en laatprijzen van index-opties.

Over het algemeen daalt de volatiliteit als de koersen stijgen of gelijk blijven, en stijgt de index als koersen dalen en/of verwacht wordt dat de koersen gaan dalen.
In feite wordt dus de koersverwachting van beleggers voor de komende maand weergegeven. De volatiliteitsindex kan daarom worden beschouwd als een barometer voor beleggersangst; een toename van de volatiliteitsindex duidt op een toename van de vrees bij de beleggers; de index wordt daarom ook wel eens betiteld als de 'Fear Index' of in het Nederlands als 'angstindex', 'paniekmeter', 'onheilsindicator' of 'bibber-index'.
Een 'normaal' niveau van de index is 15 à 20. In oktober 2008 werd een stand van 70 bereikt, een indicatie van de extreme angst voor (verdere) sterke koersdalingen.

Voorbeelden

  • 'Peter Pilavachi kan zijn opwinding nauwelijks verbergen. "De S&P 500 verloor maandag 4,1%', zegt de belegger van AllianzGI over de telefoon. 'Natuurlijk ziet men dat als een grote beweging. Maar soms missen mensen de echt historische beweging die erachter schuilgaat. De VIX ging maandag van 17 naar 37 punten. Zoiets hebben we nog nooit gezien. Dat laatste uur van de handel in de VS, waarin de beurzen verder weggleden, dat werd bijna alleen maar gestuurd door VIX-handel" '.
    Bron: FD, 10-2-2018.

  • 'Intussen is het op de plek waar al dat gevreesde onheil juist als eerste zou moeten worden opgemerkt, de financiële markten, opmerkelijk rustig. De volatiliteitsindex VIX van de beurs van Chicago schommelt zo’n beetje op een laag niveau tussen de 12 en 13 punten, en is gemiddeld zelfs gedaald sinds de verkiezing van Trump op 8 november vorig jaar. Dat kan uiteraard veranderen. Er is, zo valt bij Bloomberg te vinden, een stijgende belangstelling voor call-opties op de VIX. Dat zou inhouden dat veel beleggers zich indekken tegen een stijging van de beweeglijkheid op de financiële markten.'
    Bron: NRC - 03-02-2017.

Er zijn verschillende varianten van deze index, gebaseerd op diverse aandelenindices. Op deze volatiliteitsindexen worden ook weer opties en futures verhandeld.

Internet: www.cboe.com.


Zie ook: onzekerheid, angstindex, angstindicator, volatiliteitsindex, angstindicator, volatiliteit, implied volatility, skew, skewness, St Louis Fed Financial Stress Index. Vergelijk: XIV, Merrill Lynch Option Volatility Estimate, VAEX, VDAX, Treasury Note Volatility Index, Fear & Greed Index.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet