Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Members Exchange
 Vandaag 27-02-2020
19913 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 AFM-mannetje
3 spilindex
4 rentmeesterschap
5 force majeure
 Thema's
 Recent verbeterd
27-02helikoptergeld
27-02upselling
27-02deepselling
26-02Chindependence
26-02force majeure
26-02krimpregio
26-02prijsgarantie
26-02laagsteprijsgarantie
26-02hub
26-02valley
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

schoktherapie


Ook: shocktherapie.
Schoktherapie in een economische context betekent (in de meest extreme zin) het plotseling doorvoeren van een economisch liberaliseringsprogramma, waarin valutarestricties worden losgelaten, ondernemingen op grote schaal (en daardoor vaak onvoldoende doordacht) worden geprivatiseerd, overheidssubsidies en staatssteun worden afgeschaft, handelsbarrières worden geslecht, en vrijhandel, de vrije markt en marktwerking opeens de norm zijn.
Voorvechter van de economische schoktherapie was de prominente, aan de Harvard universiteit opgeleide ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs.
Als modelvoorbeeld van toepassing van economische schoktherapie wordt vaak Polen genoemd, dat na de val van het communisme, op advies van Jeffrey Sachs onderdelen van schoktherapie doorvoerde (de privatisering van Poolse staatsbedrijven werd geleidelijk doorgevoerd). Ook in Rusland werd vanaf begin jaren negentig een economische schoktherapie doorgevoerd.

Voorbeeld
'Shocktherapie stimuleerde armoede en misdaad - .....concludeert het UNDP, het ontwikkelingsfonds van de VN,......De snelle overgang van een centraal geleide economie naar een markteconomie, zo luidt het oordeel, is een ramp voor de regio gebleken: honderden miljoenen mensen zijn tot armoede vervallen, de economische productie is ingestort en de sociale voorzieningen konden deze calamiteit onvoldoende opvangen. 'De ''hervorming'' van de voormalige communistische landen is een eufemisme voor wat in werkelijkheid een Grote Depressie is geweest', meldt UNDP's Human Development Report for Central and Eastern Europe and the CIS, 1999. .....Het UNDP is .... hard in haar oordeel over de shocktherapie die de meeste landen op economisch gebied hebben toegepast. De prijzen zijn veel te snel geliberaliseerd en de economische groei is onvoldoende gestimuleerd. Daarbij is veronachtzaamd dat er instituties moeten blijven bestaan die over het welzijn van de bevolking waken.'
Bron: Volkskrant - 16-10-1999.

Engels: shock therapy.


Zie ook: economie, hervormen, herstructurering, marktwerking, vrijemarkteconomie, vrijhandel, privatiseren, liberalisering, hyperinflatie, werkloosheid, armoede, oligarch, die Wende, cold turkey, shock and awe, austerity, Chicago School of Economics, Washington Consensus. Vergelijk: protectionisme, staatssteun, subsidie. Vergelijk: schokbestendig.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet