dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Memorial Day
Officiële Amerikaanse feestdag op de laatste maandag in mei waarop ... >>
 Vandaag 27-05-2024
21853 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 middeninkomen
3 letter of representation
4 kongsi
5 peer-to-peer markt
 Thema's
 Recent verbeterd
26-05beneficiair aanvaarden
26-05nullijn
26-05armoede
26-05schijnzelfstandigheid
23-05vakantiegeld
22-05deep technology
22-05helikoptergeld
22-05peer-to-peer markt
22-05greed is good
22-05belastingdruk
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

werkloosheid


Het verschijnsel waarbij personen die wel betaald werk willen of kunnen verrichten, geen werk kunnen krijgen.
De werkloosheid wordt doorgaans uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking; we spreken dan ook wel van de werkloosheidsgraad.
In officiële cijfers is iemand (doorgaans) pas werkloos als hij of zij geen baan heeft, wel op zoek is naar een baan én direct beschikbaar is voor werk. Niet alle mensen die hun baan verliezen voldoen meteen aan die drie criteria, waardoor werkloosheidscijfers ten tijde van een recessie soms een enigszins geflatteerd beeld geven.

Voorbeeld
'Vorige maand zaten 419.000 mensen die willen en kunnen werken zonder werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is opnieuw een stijging, maar de werkloosheid neemt wel minder hard toe dan in de maand ervoor........In totaal is nu 4,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Daarmee ligt het niveau nu iets boven wat het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2020.
Bron: NOS.nl - 20-08-2020.

Bij werkloosheid wordt verder onderscheid gemaakt naar (onder andere):

Overigens worden er internationaal gezien afwijkende definities gehanteerd als het gaat om de bepaling van de werkloosheid.
De werkloosheid in Nederland wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van de Enquête Beroepsbevolking (EBB). De ‘nationale’ werkloosheidsdefinitie wordt maandelijks in een persbericht naar buiten gebracht. Deze definitie is vastgesteld door de Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS). Op basis van dezelfde EBB-data worden ook cijfers samengesteld, onder andere voor Eurostat, volgens de ‘internationale’ definitie van de International Labour Organization (ILO). De werkloosheid volgens de nationale definitie ligt doorgaans hoger dan de werkloosheid volgens de internationale definitie.

Engels: unemployment.


Zie ook: macrocijfer, arbeid, arbeidsmarkt, arbeidsjaar, arbeidsvolume, vacature, beroepsbevolking, werkzame beroepsbevolking, werkloze beroepsbevolking, niet-werkende werkzoekenden, activiteitsgraad, werkloosheidsgraad, volledige werkgelegenheid, structurele werkloosheid, recessie, conjunctuur, conjuncturele werkloosheid, seizoenswerkloosheid, frictiewerkloosheid, verborgen werkloosheid, tijdelijke werkloosheid, langdurige werkloosheid, natuurlijke werkloosheid, technologische werkloosheid, werkloosheidsgraad, werkloosheidscijfer, arbeidsmarktindicator, macrocijfer, werkgelegenheidsvallen, verkapte werkloosheid, informele economie, verborgen werkloosheid, sociale verzekeringswetten, Werkloosheidswet, deeltijd-WW, dopgeld, International Labour Organization, misery-index, hysteresis, Wet van Okun, Beveridgecurve, Phillipscurve, eurosclerose, jobless claims, US Initial Jobless Claims, jobs Friday, boventalligen, werkverschaffing.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet