Ook: schuldmuur.
Zeer hoge of onverantwoord hoge, geaccumuleerde schulden van overheden, bedrijven of particulieren.
De vraag is dan of de schuldenaar (de debiteur) die schulden nog wel kan aflossen (solvabiliteit). Een hoger wordende schuldenberg leidt bovendien tot steeds hogere rentelasten en een toenemende de kwetsbaarheid voor rentestijgingen.
Kortom, een hoger wordende schuldenberg roept dus steeds meer vragen op over de schuldhoudbaarheid.
Voorbeelden zijn de totale hypothecaire schuld in Nederland (die in vijftien jaar van 50% naar 100% van het bruto binnenlands product ging) en de uit de hand gelopen nationale schuld van enkele zwakke eurolanden zoals Griekenland en Italië.
Het afsluiten van leningen in buitenlandse valuta kan de problemen versterken als de eigen munt in waarde daalt.
Voorbeeld
- 'Hoe groot de economische voordelen van de stimuleringspakketten ook mogen zijn, een duidelijk nadeel is er ook: de staatsschuld is de afgelopen jaren hard opgelopen. In 2023 kenden de Verenigde Staten een begrotingstekort van 6,3% van het bruto binnenlands product. De staatsschuld is opgelopen tot $27.500 mrd, 97% van het bbp. Daarmee heeft ook Biden de sinds 2008 hard gegroeide schuldenberg geen halt weten toe te roepen. Dat werd pijnlijk duidelijk toen Fitch vorig jaar zijn oordeel over de kredietwaardigheid van ’s werelds grootste economie verlaagde van AAA naar AA+. Rentebetalingen, met 14% van de federale uitgaven nu al groter dan de posten defensie en gezondheidszorg, zullen een almaar groter deel van de begroting innemen.'
Bron: FD - 23-07-2024.
- 'De onrust over de vraag of Italië zijn schuldenlast kan aflossen is terug. Zonder hervorming wordt hulp van de ECB een illusie. .....Zo’n schuldenberg is niet zo’n probleem als de economie van een land groeit: dan kan het land de rentelasten dragen. Alleen, de Italiaanse economie presteert nu al zeker twee decennia ronduit slecht. Het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking in Italië ligt bijna vier procent láger dan in het jaar 2000, volgens data van het Internationaal Monetair Fonds. Ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander is nu krap 17 procent rijker. '
Bron: NRC - 30-05-2018.
- Het Institute of International Finance, .....maakte de nieuwste schuldencijfers eerder deze week bekend in zijn kwartaalupdate. .....De schuldenberg van overheden, burgers en bedrijven bedraagt dus zo’n 243.200.000.000.000 dollar. Dat bedrag is zo gigantisch dat het elke referentie mist met de reële economie van alledag. Toch een kleine poging: als Nederland dat bedrag zou willen aflossen, moeten we ruim 293 jaar ál ons inkomen (828 miljard dollar ofwel 737 miljard euro) storten om dat voor elkaar te krijgen.
Bron: NRC - 03-04-2019.
Engels: debt mountain, accumulated debt.
Zie ook: schuld, staatsschuld, schuldhoudbaarheid, schuldenval, death spiral, debt overhang, schuldencrisis, schuldenspook, schuldenbeest, schuldenmuur, aflossen, aflossing, rentelasten, begrotingstekort, vertrouwen, Griekse schuldencrisis, valutahypotheek, Griekenlandscenario, bezuinigingspakket, austerity, zombie household, sovereign debt restructuring mechanism.
Tip anderen
|