Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
President's Day
 Vandaag 17-02-2020
19876 begrippen & definities
 Thema's
 Recent verbeterd
16-02zuinige vijf
16-02groeibriljant
16-02steward ownership
16-02gedeeld bestuursvoorzi...
16-02variabele beloning
16-02Hanzeliga
16-02co-CEO
16-02duotop
16-02duo-CEO-schap
16-02Waarschuwingenregister...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7out-of-pocket kosten
8onder embargo
9excasso
10arm's length-beginsel

standstill agreement


Ook: stand still agreement, standstill, standstill bepaling.

 1. Een 'standstill' lijkt erg op een staakt-het-vuren overeenkomst bij een (vaak vijandige) overnamepoging, waarin - na onderhandelingen - de afspraken tussen de bieder en doelonderneming zijn vastgelegd.

  De bieder verklaart gedurende een bepaalde periode geen aandelen (of andere effecten) van het overnamedoelwit meer te zullen kopen (of te verkopen).
  De doelonderneming kan zich in de overeenkomst ook bereid verklaren de aandelen van de bieder te zullen kopen (meestal tegen een aanzienlijk hogere prijs) als de overname niet doorgaat.

  In de overeenkomst kunnen ook aanvullende afspraken tussen partijen worden opgenomen. Verder vormen de sancties bij niet-naleving van de bepalingen een onderdeel van de 'standstill'.

  Voorbeeld

  • 'De Duitse Mededingingsautoriteit, het ‘Bundeskartellambt’, heeft aan Mars een recordboete opgelegd van EUR 4.500.000 omdat Mars bij de overname van het Amerikaanse Nutro de ‘stand still’ bepaling heeft geschonden en de overname heeft doorgezet zonder dat goedkeuring was verleend door Bundeskartellamt.
   Bron: Banning.nl - 18-12-2008.

  • 'Als één woord de voorbije maanden níét van toepassing was op de relatie tussen AkzoNobel en zijn grootste aandeelhouder, Elliott, dan moet het ‘constructief’ zijn geweest. De verf- en chemiegigant en de roemruchte activistische belegger vochten de afgelopen maanden een bittere machtsstrijd uit. ...... Maar een blik op de afspraken verraadt dat eerder sprake is van een strategisch staakt-het-vuren dan van duurzame vrede. Een standstill noemen Akzo en Elliott het pact dan ook, een begrip dat minder vrijblijvend is dan het klinkt. Want een standstill-overeenkomst is niets anders dan een onderhandelingsresultaat. Het is een juridisch dichtgetimmerd document waarin precies staat wat de betrokken partijen gedurende een afgebakende periode – drie maanden in dit geval – wel en niet mogen, inclusief sancties op overtredingen.'
   Bron: NRC - 17-08-2017.


 2. Een overeenkomst waarbij een kredietverstrekker, hangende onderhandelingen over een aanpassing van de leningsvoorwaarden, tijdelijk afziet van het recht op rente en/of aflossing.




Ad 1, zie ook: overname, doelonderneming, vijandige overname. Vergelijk: bedenkpauze (overname). Ad 2, zie ook: lening, modaliteiten van een lening, rente, aflossing.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet