Suikerkick: het opgewekte gevoel of hyperactiviteit als gevolg van excessieve suikerconsumptie.
In economische berichtgeving wordt de term ook gebruikt om het (relatief kortstondige) effect te beschrijven van het stimuleren van de economie, bijvoorbeeld door lastenverlichting of door accommoderend monetair beleid van de centrale bank (monetaire expansie, kwantitatieve verruiming). Ook in de context van de op 4 juli 2025 door president Trump ondertekende One Big Beautiful Bill Act wordt de term veelvuldig gebruikt; weliswaar wordt door enorme belastingverlagingen een kortstondige economische impuls verwacht, maar door ontbrekende fiscale discipline dreigen het overheidstekort en de staatsschuld in de VS enorm toe te nemen.
Voorbeeld
'In het beursbericht van vorige week schreven we over het gewaagde experiment van de nieuwe Amerikaanse regering. .......Iedereen die dat wil kan al ver voor de zomer ingeënt zijn. De centrale bank voert een historisch ruim monetair beleid en de regering laat een niet eerder vertoond steunprogramma los op de economie. ........Het lijkt niet verwonderlijk dat de financiële markten naar adem happen. Er wordt inmiddels alom rekening gehouden met een oplopende inflatie als gevolg van deze “sugar rush”. Vooruitlopend op deze inflatieverwachting liep de rente op en corrigeerden de beurzen even.
Bron: Fintessa, beursbericht Jan-willem Nijkamp - 24-03-2021.
Zie ook: economisch beleid, stimuleren van de economie, stimulus, injectie, geld pompen, monetaire expansie, kwantitatieve verruiming, lastenverlichting, begrotingstekort, belastingprikkel, subsidie, industriepolitiek, easy money, helikoptergeld, big bazooka, Bazookanomics, Stimmy Money, zeepbel, One Big Beautiful Bill Act. Vergelijk: bubblecovery, big bazooka, Bazookanomics.
|