Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Financiële Termijnmarkt Amsterdam
Afgekort: FTA. De Amsterdamse markt voor 'financial futures' ten ... >>
 Vandaag 21-09-2020
20301 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 International Bank Accou...
2 spiegeltransactie
3 ouwe jongens krentenbrood
4 kleptocratie
5 budgethouder
 Thema's
 Recent verbeterd
18-09LCR
18-09CDBC
18-09Centrale Dienst voor d...
18-09LDI
18-09Wet arbeidsongeschikth...
18-09P-1, P-2, P-3
18-09contested convention
18-09LCE
18-09polder
18-09pensioengebouw
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6o/g
7onder embargo
8out-of-pocket kosten
9excasso
10arm's length-beginsel

middeninkomensval


Veel opkomende economieën krijgen te maken met de zogenoemde middeninkomensval. Dit betekent dat de economische groei sterk terugvalt wanneer het welvaartsniveau (meestal gemeten aan de hand van het bruto nationaal product) per hoofd van de bevolking ('per capita') een bepaalde drempelwaarde heeft bereikt.

Vaak laten ontwikkelingslanden eerst een sterke economische groei zien. Ze hebben een grote, gemiddeld jonge bevolking en daardoor een groot reservoir aan goedkope arbeidskrachten; het zijn dan nog lagelonenlanden. Door die goedkope arbeid, industrialisatie en het doorvoeren van structurele hervormingen, weten ze vaak aanzienlijke vooruitgang te boeken bij het terugdringen van extreme armoede. De middenklasse groeit en de koopkracht neemt toe. Maar vervolgens blijkt het moeilijk om de volgende stap te maken, van een land met een middeninkomen per capita naar een ontwikkelde economie met hogere inkomens per hoofd van de bevolking. Op een zeker moment vlakt de economische groei af. Het overschot aan arbeidskrachten en de natuurlijke bevolkingsgroei nemen af (de gemiddelde leeftijd stijgt). De inkomens zijn gestegen en het concurrentievoordeel wordt allengs minder.

Om de economische groei en de concurrentiekracht op peil te houden, is een overgang naar een hogere arbeidsproductiviteit noodzakelijk, er moet meer toegevoegde waarde worden geleverd. Dat kan niet meer met goedkope arbeidskrachten, meer land, kapitaal of het imiteren van producten (de input stokt), maar alleen door een technologische 'upgrade' en door innovatie (hogere output nodig). Dat vereist onder meer stevige instituties, creativiteit, en voldoende sociaal kapitaal.

Voorbeeld
'De ondergang van de VS wordt al jaren voorspeld, maar dit land heeft vaak veerkracht getoond. Met name de energie-onafhankelijkheid zou kunnen zorgen voor hernieuwde groei. Aan de andere kant verloopt de opkomst van China wellicht niet als verwacht. Wanneer het niet lukt de stap naar een ontwikkelde economie te maken, kan het land vast blijven zitten in een middeninkomensval. Stagnerende groei kan de opkomst van China remmen. Maar als China zich weet te ontwikkelen als een wereldmacht, ontstaat er wellicht weer een bipolaire wereld met de VS.'
Bron: economie.rabobank.com - 31-03-2016.

Engels: middle-income trap (MIT), middle-income dilemma.


Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter M.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet